eur:
391.13
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Meddig emelkedhet még az arany ára?

Az eurózóna hitelválsága és a fenyegető amerikai államcsőd hatására rekordmagasságba ugrott az arany ára és a drágulás még folytatódhat is. A dollár erősödése még inkább hozzájárult a nemesfém árának emelkedéséhez.

Jó forgalmat bonyolítanak a londoni Edgware Road arab ékszerkereskedői. Miközben a környékbeli kávézókban vízipiázó férfiak üldögélnek, addig a boltokban mérlegbe teszik a nyakláncokat, gyűrűket és karkötőket. Az árat hagyományosan a súly alapján állapítják meg, és mostanra bizony drágultak az ékszerek.

Ezekben a bizonytalan időkben a befektetők a régi, jól bevált módszerhez térnek vissza: veszik az aranyat, mint a cukrot. A nemesfém unciánkénti - azaz közel 30 grammonkénti - ára már 1600 dollár felett jár. Az eladók mindezért a huzakodó amerikai és európai politikusoknak mondhatnak köszönetet. A radikális Teapárti mozgalom által feltüzelt republikánusok továbbra sem tudják elfogadni, hogy Amerikának egyelőre tovább kell eladósodnia ahhoz, hogy ne omoljon össze a gazdaság. Európában pedig a valutaunió tagállamai a többiektől várják a nagy áldozatot, amikor Görögország küszöbön álló újabb megmentése és a megroggyant déli államok megvédése kerül szóba.

A rúdarany ára 11 nap alatt 8 százalékkal ugrott meg, miközben Barack Obama amerikai elnök eddig eredmény nélkül próbálta megállapodásra bírni az adósságplafon emeléséről pártja és a republikánusok kongresszusi képviselőit. Miközben ide-oda repkednek a vádak Amerika csillagászati, 14 billió dolláros államadóssága kapcsán, az arany ára is csillagászati magasságba ugrott.

Piaci elemzők szerint az ár a következő pár hónapban már meghaladhatja az unciánkénti 1700 dollárt is. Robert Lutts, a Cabot Money Management nevű cég befektetési főnöke fél éven belül 2000 dolláros árat is el tud képzelni. 2001-ben egy uncia aranyat még 250 dollárért lehetett megkapni, egyelőre azonban még messze járunk az 1980-as rekordtól, amikor 2300 dollár volt egy uncia ára.

Olyan elemzők is akadnak, akik megjegyzik, hogy az amerikai politikusok a fennmaradó öt napban meg fognak állapodni és nem lesz szövetségi államcsőd. Ha pedig meglesz az alku, akkor nagyot zuhanhat az arany - véli Jason Pride, a Glenmeade vagyonkezelő cég befektetési stratégia igazgatója. Mérséklődhet az arany iránti kereslet azzal is, ha az eurózóna vezetői csütörtökön megállapodnak a görög mentőcsomagról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×