eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Olaszországot is elérheti az "adósságvírus"

Rendkívüli válságtanácskozást tartanak hétfőn az Európai Unió vezetői, akik attól tartanak, hogy a hitelválság átterjedhet a csoport harmadik legnagyobb gazdaságára, Olaszországra is.

Brüsszelben az EU nagyágyúi gyűlnek össze - ez is jelzi, mennyire komolyan veszik, hogy Olaszországot is elérheti az adósságvírus és a bizalmatlanná vált hitelezők elviselhetetlen szintre nyomhatják fel Róma kamatait.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a hétvégén még New Yorkban tárgyalt. Herman van Rompuy elnök mellett a hétfő reggeli egyeztetésre Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint Olli Rehn, az unió gazdasági és pénzügyi biztosa kapott meghívást.

Az Európai Tanács elnöke szóvivője tagadta, hogy válságtanácskozást tartanának, és hogy Olaszország lenne a téma, két forrás azonban ennek az ellenkezőjéről beszélt a Reutersnek.

Pénteken a piaci szereplők az olasz papírok eladásába kezdtek. Emiatt felerősödtek az aggodalmak, hogy megugrik az ország gazdasági teljesítményéhez képesti eladósodottsága.

A tönk széléről visszarángatott Görögország után az eurózónában Olaszország adósságrátája a legmagasabb. Az olasz állampapírok hozamai a hétvégén közel két és fél százalékkal haladták meg a mérési alapnak számító német kötvényekét. Azaz, Olaszország 2.5 százalékkal fizet többet a kölcsönökért, mint a németek.

A piaci aggodalmak elsődleges oka Olaszország magas eladósodottsága, valamint az olasz gazdasági növekedés elakadása. Emellett azonban attól is tartanak a befektetők, hogy Silvio Berlusconi miniszterelnök megpróbálja aláásni, sőt talán távozásra kényszeríteni pénzügyminiszterét, Giulio Tremontit, aki komoly költségvetési megszorításokat akar bevezetni. "Nem lehet több ilyen péntek, nagyon aggódunk Olaszországért" - mondta az Európai Központi Bank egyik vezető illetékese a Reutersnek.

Az Econfin pénzügyminiszterei eredetileg a görög mentőcsomagról és a befektetők részvállalásáról tárgyaltak volna, de most napirendre kerül Olaszország is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×