eur:
389.41
usd:
363.76
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Brüsszel kitart a schengeni vívmányok mellett

Határozatban szólította fel az Európai Parlament a tagállamokat arra, hogy ne tegyék lehetővé a belső határellenőrzés könnyebb visszaállítását. A képviselő testület szerint EU-keretek közé kell terelni a schengeni övezet működtetését; vélhetőleg erre tesz majd javaslatot szeptemberben az Európai Bizottság is. Tanácsi források szerint viszont a tagállamok továbbra is kormányközi együttműködést akarnak.

Komoly vitára és éles szembenállásra lehet számítani szeptembertől a schengeni övezet jövőjével kapcsolatban. Bár azokban az alapelvekben mindenki egyetért, hogy nem szabad veszélyeztetni az áruk és a személyek szabad mozgását, és meg kell őrizni a legfontosabb uniós vívmányt, a schengeni zónát, a részletek tekintetében már nincs egyetértés.

Az Európai Bizottság szeptemberben mutatja be azt a rendeletmódosítási tervezetet, amelyben javaslatot tesz majd a határellenőrzés nélküli övezet új működtetési rendszerére. Ezt az után tartotta szükségesnek a Bizottság, hogy az észak-afrikai menekülthullám, és az ennek következtében kialakul francia-olasz határellenőrzési konfliktus rámutatott a rendszer gyengeségeire.

A Bizottság szerint a még mindig kormányközi alapon működő schengeni övezet irányítását át kell vennie az Európai Bizottságnak. Cecilia Malmström belügyi biztos többször egyértelművé tette: a tagországok nem értékelhetik saját magukat akkor, amikor azt kell felmérni, megfelelnek-e a zónatagság feltételeinek, vagy nem.

A testület ráadásul emellett egyértelműbb és egységesebb szabályokat akar arra nézve, hogy a tagországok milyen feltételek teljesülése esetén állíthassák vissza ideiglenesen a belső határok ellenőrzését. Abban, úgy tűnik, konszenzus van, hogy ez csak a legutolsó megoldás lehet.

Az InfoRádiónak nyilatkozó tanácsi források ezzel szemben jelezték, szó sem lehet, hogy a tagországok átadjanak hatásköröket az Európai Bizottságnak. "A schengeni övezet működtetését továbbra is a tagországi diplomatákból álló munkacsoportnak kell végeznie" - mondták.

Az ezzel kapcsolatos kemény vitára idejében igyekezett felkészülni az Európai Parlament is, amely a csütörtökön Strasbourgban elfogadott állásfoglalásában fejtette ki már jó előre a véleményét a schengeni reformról.

Alapelvként fogalmazta meg az EP, hogy a mostani migrációs események nem indokolják a belső határellenőrzés visszaállítását. A határozat kimondja, hogy a személyek és az áruk szabad áramlása az EU egyik legnagyobb vívmánya, így semmilyen reform nem veszélyeztetheti ezt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×