eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"El tudnak képzelni egy 68 éves testnevelési tanárt?"

A pedagógusokat is érintik a brit kormány gazdasági szükségintézkedései. Emelt óraszámban kell dolgozniuk, többet vonnak le a fizetésükből nyugdíj-hozzájárulásként és a nyugdíjkorhatárt felemelik. Emiatt hirdettek sztrájkot a hónap végére. A lakosság nagy része helyteleníti a munkabeszüntetést, hiszen a gyerekek a sztrájk alatt a szülők felügyeletére szorulnak.

A törvénynek megfelelően postai szavazásra bocsátotta sztrájk-indítványát a két legnagyobb angol pedagógus szakszervezet, s a tanárok dilemmáját jelzi, hogy csak 40 százalékuk küldte vissza a szavazólapot. De a beérkezett szavazatok helyeslik a sztrájkot, 23 ezer angliai és walesi állami iskolában szünetel a tanítás június végén.

Több millió szülő lesz gondban, hiszen Angliában tanítás idején reggel kilenctől fél négyig foglalkoztatják a gyerekeket. Munkabeszüntetésre készülnek az egyetemi és főiskolai oktatók is.

A lakosság véleménye nemcsak az otthonmaradó gyerekek ellátásának problémája miatt oszlik meg a sztrájkról, hanem azért is, mert Angliában a közalkalmazottaktól elvárják, hogy ne szüntessék be a munkavégzést, oldják meg a munkaügyi problémáikat tárgyalások útján. S a pedagógus átlagosan 13 hét évenkénti szabadságot élvezhet, míg más alkalmazottak csak 28 napot.

A sztrájk nem érinti majd az év végi záróvizsgákat, de hátrányosan befolyásolja a jövő tanévre való felkészülést, és elmaradnak az ilyenkor szokásos közös kirándulások.

A pedagógusok jelentős része eltökélt a sztrájkra. Különösen a nyugdíjkorhatár emelését ellenzik. "El tudnak képzelni egy 68 éves testnevelési tanárt?" - kérdezi egyikük. Az ATL pedagógus szakszervezet 127 évi fennállása óta először csatlakozik sztrájkhoz, elsősorban azért, mert úgy véli, hogy a megváltoztatott körülmények miatt nem lesz vonzó a pedagóguspálya.

A sztrájk nem fogja eltántorítani a kormányt a szükségintézkedések bevezetésétől, de készül arra, hogy más köztisztviselők is sztrájkot hirdetnek az év hátralévő részében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×