eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sok német visszasírja a berlini falat

Húsz évvel Németország újraegyesítése után a lakosság körében még eleven a múlt, sőt sokan egyenesen visszasírják a falat. Az egyik televíziós csatorna Határ című adását követően készült nagyszabású közvélemény-kutatás riasztó tényekre világít rá.

A Sat1 csatorna Határ című adását a Bildzeitung nevű bulvárlap felhasználta arra, hogy megtudja, miként vélekedik a lakosság az ország közel fél évszázados megosztottságáról. Kiderült, hogy minden negyedik ember szívesen venné, ha ma is állna a Berlint kettéosztó fal. 16 százalékban vallják, hogy Németország számára nagy áldás lenne a keleti és a nyugati tartományok elválása.

A felmérésben az is szembeötlő, hogy ebben a kérdésben gyakorlatilag azonos az arány a kelet- és a nyugatnémetek részéről. Az egykori NDK-ban élő válaszadók 80 százaléka úgy vélte, szívesen élne egy szocialista rendszerben, ha szavatolnák számára a munkalehetőséget és a szociális biztonságot, de a nyugatnémetek kétharmada is erre az álláspontra helyezkedik.

Nagyobb az eltérés viszont a szabadság fogalmának megítélésében, ugyanis a nyugati országrész lakosságának közel fele a szabadságot tekinti a legfontosabb politikai célnak, míg a keletnémetek alig 28 százaléka tör lándzsát a szabadság mellett. Így nem véletlen, hogy a választási voksot is alkuba bocsátanák: a volt NDK polgárainak közel 15 százaléka 5 ezer euróért bármely pártnak eladná a szavazatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×