INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Példát akar statuálni Washington az ufóhívő hacker elítélésével

Infostart / InfoRádió
A brit belügyminiszter döntése értelmében kiszolgáltatják az Egyesült Államok igazságügyi szerveinek Gary McKinnon hackert, aki behatolt az amerikai védelmi minisztérium és az űrkutatási központ számítógép-rendszerébe. McKinnon az autizmus egyik válfajában szenved, és pszichiáterek attól tartanak, hogy ha őrizet alatt Amerikába szállítják, az első adott alkalommal öngyilkos lesz.

Gary McKinnon születési rendellenességként Asperger-szindrómában szenved, ami az autizmus egyik válfaja. Bizonyos, egyszerű életfunkciókra képtelen, de ugyanakkor zseniális komputerező.

Mivel behatóan érdekli a kérdés: érkeznek-e értelmes lények Földünk légterébe a világegyetem más bolygóiról, van-e reális alapja a sok száz rejtélyes észlelésnek ismeretlen eredetű repülő testekről, azaz ufókról, McKinnon addig mesterkedett, amíg sikerült feltörnie mind az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon, mind pedig az űrrepülési központ, a NASA komputerrendszerének titkos kódját, és behatolva megpróbált ott tárolt adatokat megszerezni az úgynevezett repülő csészealjakról.

Az elhárítás hamar lefülelte a hackert, és jóllehet, megállapították, hogy nem készült terrorakcióra, felelősségre akarják vonni, mert súlyos bűncselekményt követett el. Ez akár hatvan év börtönnel is büntethető.

Az Egyesült Államok kiadatási kérelemmel fordult a londoni belügyminiszterhez, aki először elhárította a kérést, mert a brit vizsgálat megállapította a tettes jóhiszeműségét. De Washington példát akar statuálni, mert kényes állambiztonsági ügyről van szó. Egyben a brit-amerikai jó viszony fenntartásának szükségére hivatkozik. Így Alan Johnson belügyminiszter néhány nappal ezelőtt engedett az amerikai követelésnek.

A miniszter arra számít, hogy a hackert elítélik, majd engedélyezik, hogy büntetését angliai börtönben tölthesse le, s a visszaszállítása után biztosan lehet valamit tenni érdekében.

A probléma most az, hogy McKinnon a betegségére jellemző depresszióba süllyedt, pánikrohamai vannak és pszichiáterek szerint az első adott alkalommal öngyilkosságot fog elkövetni.


A címlapról ajánljuk