eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Példát akar statuálni Washington az ufóhívő hacker elítélésével

A brit belügyminiszter döntése értelmében kiszolgáltatják az Egyesült Államok igazságügyi szerveinek Gary McKinnon hackert, aki behatolt az amerikai védelmi minisztérium és az űrkutatási központ számítógép-rendszerébe. McKinnon az autizmus egyik válfajában szenved, és pszichiáterek attól tartanak, hogy ha őrizet alatt Amerikába szállítják, az első adott alkalommal öngyilkos lesz.

Gary McKinnon születési rendellenességként Asperger-szindrómában szenved, ami az autizmus egyik válfaja. Bizonyos, egyszerű életfunkciókra képtelen, de ugyanakkor zseniális komputerező.

Mivel behatóan érdekli a kérdés: érkeznek-e értelmes lények Földünk légterébe a világegyetem más bolygóiról, van-e reális alapja a sok száz rejtélyes észlelésnek ismeretlen eredetű repülő testekről, azaz ufókról, McKinnon addig mesterkedett, amíg sikerült feltörnie mind az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon, mind pedig az űrrepülési központ, a NASA komputerrendszerének titkos kódját, és behatolva megpróbált ott tárolt adatokat megszerezni az úgynevezett repülő csészealjakról.

Az elhárítás hamar lefülelte a hackert, és jóllehet, megállapították, hogy nem készült terrorakcióra, felelősségre akarják vonni, mert súlyos bűncselekményt követett el. Ez akár hatvan év börtönnel is büntethető.

Az Egyesült Államok kiadatási kérelemmel fordult a londoni belügyminiszterhez, aki először elhárította a kérést, mert a brit vizsgálat megállapította a tettes jóhiszeműségét. De Washington példát akar statuálni, mert kényes állambiztonsági ügyről van szó. Egyben a brit-amerikai jó viszony fenntartásának szükségére hivatkozik. Így Alan Johnson belügyminiszter néhány nappal ezelőtt engedett az amerikai követelésnek.

A miniszter arra számít, hogy a hackert elítélik, majd engedélyezik, hogy büntetését angliai börtönben tölthesse le, s a visszaszállítása után biztosan lehet valamit tenni érdekében.

A probléma most az, hogy McKinnon a betegségére jellemző depresszióba süllyedt, pánikrohamai vannak és pszichiáterek szerint az első adott alkalommal öngyilkosságot fog elkövetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×