eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Pixabay

Lopják a wifidet? Ezek az árulkodó jelek és megoldások

Ha az ember egy kicsit sűrűbben lakott helyen él, akkor simán lehetséges, hogy van, vagy vannak, akiket meglopnak. Pontosabban rálépnek a wifi-dre és ingyen használják azt. Ráadásul ettől csökkent a teljesítmény is., magyarán szakadozik a net.

A pcwplus.hu szerint vannak egyértelmű árulkodó jelek a wifi-lopásra. A legfontosabb, ha a router- és modem-újraindítás után is megmagyarázhatatlan lassulást tapasztal a netelérésben, és szolgáltatói oldalon sem találnak semmilyen hibát, joggal gyanakodhat arra, hogy valaki rákapcsolódott otthoni hálózatra és nem, hogy adatokat tült le, de jelentősén belassítja azt.

Ilyenkor fontos, hogy beazonosítsa az ember "a tolvajt". A szaklap ajánlása szerint be kell lépni a router kezelőfelületére, és meg kell keresni a kapcsolódó vezeték nélküli kliensek listáját. le kell kapcsolni minden ismert saját eszközt, így a listában bennmaradó ismeretlen eszköz vagy eszközök között lesz a tolvaj. Ezeket azonnal ki kell tiltani.

Ezek után tanácsos frissíteni a router firmware-ét, és ha nem WPA2-es vagy WPA3-as a biztonsági beállítás, akkor ezekre kell váltani. Ezek után muszáj wifi-jelszót is cserélni.

Ami még jó tanács, hogy a régi routereknek még nincs saját applikációjuk, az újaknak már igen, Azokat a laikusok is jobban tudják kezelni. Ezek ugyanis felugró üzenetben riasztanak, amint ismeretlen, új eszköz kapcsolódik hálózatodhoz, így már a csatlakozás pillanatában cselekedni lehet.

Természetesen, ha mindezek túlságosan bonyolultak, akkor érdemes szakemberhez fordulni, sőt, ahogy a végén ajánlották egyben új routert is vásárolni, akkor majd ő beállítja a rendszert.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×