eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
halley-üstökös
Nyitókép: Wikipédia/NASA/W. Liller

"Irányt váltott" a Halley-üstökös

December 9-én 14 órakor érte el aphéliumát, azaz ekkor volt legtávolabb a Naptól. Most már ismét a Föld felé közelít, de a szabad szemmel történő megfigyeléshez még sokat kell várni.

A Halley-üstökös csillagászati léptékben rövid keringési idővel bír, pályáját 75,9 év alatt járja be, vagyis a szerencsések életükben kétszer is megpillanthatják a Földről. Napközelben szabad szemmel is megfigyelhető. Erre legutóbb 1986-ban volt lehetőség (főként a Föld déli féltekéről), legközelebb pedig 2061-ben adódik rá alkalom. Elnyújtott ellipszis pályán kering a Nap körül, a csillagtól mért legtávolabbi pontján a Neptunusznál is messzebbre jut. Az üstökös 2023. december 9-én 14 órakor érte el aphéliumát, azaz ekkor volt legtávolabb a Naptól, és ezzel a pályájának Föld felé közelítő szakaszára fordult - írta a Csillagászat.hu alapján a 24.hu.

Ahogy a Halley-üstökös a Nap felé közeledik, a közeljövő nagy teleszkópjai számára adott a lehetőség az üstökös újrafelfedezésére, ami lehetővé teszi, hogy hosszú időn keresztül, folyamatosan megfigyelhető legyen az üstökös aktivitása.

A földi megfigyelés szempontjából a legfontosabb dátumok:

2061. június 19. A Halley a Föld-pálya távolságában 1,00 CSE-re a Naptól.

2061. július 28. Napközelsége (perihélium): 0,5928 CSE távolságra a Naptól.

2061. július 29. Földközelben: 0,4774 CSE-re bolygónktól.

(CSE: csillagászati egység, amely mérőszám a Földnek a Naptól mért átlagos távolságát jelenti, közel 150 millió kilométert. Ezt a távolságot egyébként a fény 8 perc 19 másodperc alatt futja be.)

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×