eur:
393.91
usd:
363.6
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
halley-üstökös
Nyitókép: Wikipédia/NASA/W. Liller

"Irányt váltott" a Halley-üstökös

December 9-én 14 órakor érte el aphéliumát, azaz ekkor volt legtávolabb a Naptól. Most már ismét a Föld felé közelít, de a szabad szemmel történő megfigyeléshez még sokat kell várni.

A Halley-üstökös csillagászati léptékben rövid keringési idővel bír, pályáját 75,9 év alatt járja be, vagyis a szerencsések életükben kétszer is megpillanthatják a Földről. Napközelben szabad szemmel is megfigyelhető. Erre legutóbb 1986-ban volt lehetőség (főként a Föld déli féltekéről), legközelebb pedig 2061-ben adódik rá alkalom. Elnyújtott ellipszis pályán kering a Nap körül, a csillagtól mért legtávolabbi pontján a Neptunusznál is messzebbre jut. Az üstökös 2023. december 9-én 14 órakor érte el aphéliumát, azaz ekkor volt legtávolabb a Naptól, és ezzel a pályájának Föld felé közelítő szakaszára fordult - írta a Csillagászat.hu alapján a 24.hu.

Ahogy a Halley-üstökös a Nap felé közeledik, a közeljövő nagy teleszkópjai számára adott a lehetőség az üstökös újrafelfedezésére, ami lehetővé teszi, hogy hosszú időn keresztül, folyamatosan megfigyelhető legyen az üstökös aktivitása.

A földi megfigyelés szempontjából a legfontosabb dátumok:

2061. június 19. A Halley a Föld-pálya távolságában 1,00 CSE-re a Naptól.

2061. július 28. Napközelsége (perihélium): 0,5928 CSE távolságra a Naptól.

2061. július 29. Földközelben: 0,4774 CSE-re bolygónktól.

(CSE: csillagászati egység, amely mérőszám a Földnek a Naptól mért átlagos távolságát jelenti, közel 150 millió kilométert. Ezt a távolságot egyébként a fény 8 perc 19 másodperc alatt futja be.)

Címlapról ajánljuk

Gyulay Zsolt: tőlünk kérdezik a külföldiek, hogy kell sok F1-jegyet eladni

Ugyanis elfogyott az összes a július 21-ei Magyar Nagydíjra, már csak bizonyos kísérőeseményekre lehet bejutni – tudta meg az InfoRádió a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójától. Gyulay Zsolt szerint még az autósport elitsorozatában sem szabad drasztikusan drágítani. Arról is beszélt, hogy jól halad az új depó építése, az év második felében pedig még nagyobb volumenű átalakítások jönnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Nagyon megindult az orosz hadsereg, közben hatalmas tüntetés van Moszkvában - Híreink az ukrán frontról pénteken

Nagyon megindult az orosz hadsereg, közben hatalmas tüntetés van Moszkvában - Híreink az ukrán frontról pénteken

Pár nap alatt több település is orosz kézre került Avgyijivkától nyugatra. Ukrán tisztviselők attól tartanak, hogy nyárra összeomolhat a védelem, ha nem fokozza a NATO Kijev támogatását. Ma temetik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistát, közben több ezer ember demonstrál a néhai politikus mellett Moszkva utcáin. Közben európai és amerikai vezetők is sorra adják ki a nyilatkozatokat arról, hogy az orosz hadsereg megtámadhatja a balti államokat, ha végzett Ukrajnával. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×