eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A SpaceX űripari vállalat Starship űrrakétájának indítása. Forrás: X / William Richter
Nyitókép: Forrás: X / William Richter

Újaból sikertelen volt a Starship indítása - videó

Texas állam területéről a SpaceX űripari vállalat ismét felbocsátotta Starship nevű űrrakétáját, de a kísérlet ezúttal sem sikerült.

Mindkét gyorsítórakéta a leválás után felrobbant, az űrhajóval pedig megszűnt a kommunikáció. Az első próbarepülésen, idén áprilisban néhány perccel a felbocsátás után robbant fel a világ legnagyobb és legerősebb űrrakétája. Most a gyorsítórakéták már leváltak, amikor felrobbantak, de nyolc perccel az indítás után megszakadt a kapcsolat a világűrbe tartó űrhajóval.

A New York-i Szabadság-szobornál hosszabb, 120 méteres, kétfokozatú rakétát a texasi bronwsville-i űrrepülőtérről bocsátották fel.

Az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában lévő SpaceX vezetői az áprilisi kudarc ellenére sikerként ünnepelték, hogy az óriási űrrakéta el tudott rugaszkodni a Földtől. Az űreszköz "nem tervezett gyors szétválása" következett be akkor.

Az űripari magáncég célja az Artemis 3 nevű űrrakétaprogrammal, hogy első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra.

A többször felhasználható űrhajó kapacitását száz emberre tervezték. A Starship a tervek szerint 150 tonna terhet lesz képes a világűrbe juttatni. Összehasonlításképpen: a SpaceX Falcon rakétája csak valamivel több mint 22 tonna terhet képes alacsony földkörüli pályára juttatni.

Az ötven év utáni első Hold-utazás tervezett időpontja hivatalosan 2025.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×