eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Pixabay

Tovább tarthat a Covid okozta szaglásvesztés, mint korábban gondolták

Egy új tanulmány szerint a jelenség akár három évig is eltarthat, és 28 millió amerikait érint.

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a szaglás és az ízlelés, amelyet a Covid-19 kulcsfontosságú tüneteiként azonosítottak a világjárvány korai szakaszában, csak sokára térhet vissza - írja a Bloomberg cikke alapján a Portfolio. Akár több évet is várni kell, mire ezek az alapvető funkciók ismét rendesen használhatók. A megfigyelés szerint az érzékszervi károsodások sok olyan személynél állnak fenn, akik hosszú ideig voltak betegek.

A kutatás 100 olyan alanyra összpontosított, akik 2020 őszén az olaszországi Triesztben a Covid-19 egy enyhe formáját kapták el. Ezeket a személyeket véletlenszerűen választották ki, és 100 nem fertőzött személlyel együtt vizsgálták őket összehasonlítás céljából három éven keresztül.

A fertőzött csoport közel kétharmada számolt be a szaglás és az ízérzékelés zavarairól.

Egy évvel a kezdeti megbetegedés után a fertőzött csoport körülbelül egynegyede még mindig problémákat tapasztalt az ízérzékelésével. A második év végére azonban már minimális különbség volt köztük és a kontrollcsoport között. A JAMA Otolaryngology című szaklapban megjelent tanulmány szerint az ízlelési zavarok gyorsabban megszűnnek, mint a szaglással kapcsolatos problémák.

A megfertőződöttek egynegyedének két évvel később is problémái vannak a szaglással.

A vizsgálat szerint viszont a harmadik évben már nem volt lényegesen gyakoribb a probléma, mint a kontrollcsoportban. Ez biztató lehet annak a 28 millió amerikainak (és ugyancsak sok millió más állampolgárnak), akik a betegség miatt tartós szagláskárosodást szenvedtek.

Paolo Boscolo-Rizzo, a Trieszti Egyetem kutatója és csapata megjegyezte, hogy "a szaglás helyreállítása három éven keresztül folytatódik". Úgy vélik, hogy ezek az eredmények általánosan alkalmazhatóak azokra a fehér bőrűekre, akik a világjárvány korai szakaszában enyhe tüneteket tapasztaltak - írja a portál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×