eur:
389.55
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A település díszpolgárává avatott Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus a cím átadásán az erdélyi Csíkszentmihályon 2018. július 4-én.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Egy magyar a Google borítóképén

Csíkszentmihályi Mihály előtt tiszteleg a keresőóriás.

A magyar-amerikai pszichológus, író és professzor, Csíkszentmihályi Mihály előtt tiszteleg pénteken a Google - írja a HVG.hu.

A "flow" fogalmának leírója és megfigyelője szerint van egy fokozott koncentrációt és produkciót eredményező tudatállapot, ezt nevezte el a fenti fogalommal a Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus, aki 89 éve ezen a napon, 1934. szeptember 29-én született Fiuméban - a család a II. világháború elől menekült Velencébe 1944-ben.

A nyomor, a boldogtalanság és az elkeseredettség látványa vezette arra, hogy életét a boldogság kutatására szentelje.

22 évesen kezdte meg pszichológiai tanulmányait a Chicagói Egyetemen. Ekkor figyelt fel arra, hogy a festők egyfajta transzba kerülnek alkotás közben, elveszítik időérzéküket, és csak az alapvető túlélést biztosító dolgokat veszik magukhoz, azon kívül csak munkájukra koncentrálnak. Ekkor fedezte fel és nevezte el a teljes elmélyülés állapotát, a flow élményt - olvasható az összeállításban.

1990-ben kiadott, Flow ​– Az áramlat: A tökéletes élmény pszichológiája című könyvét, ez igazi tudományos-ismeretterjesztő bestseller lett.

Tavalyelőtt október 20-án, 87 évesen halt meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×