eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
A település díszpolgárává avatott Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus a cím átadásán az erdélyi Csíkszentmihályon 2018. július 4-én.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Egy magyar a Google borítóképén

Csíkszentmihályi Mihály előtt tiszteleg a keresőóriás.

A magyar-amerikai pszichológus, író és professzor, Csíkszentmihályi Mihály előtt tiszteleg pénteken a Google - írja a HVG.hu.

A "flow" fogalmának leírója és megfigyelője szerint van egy fokozott koncentrációt és produkciót eredményező tudatállapot, ezt nevezte el a fenti fogalommal a Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus, aki 89 éve ezen a napon, 1934. szeptember 29-én született Fiuméban - a család a II. világháború elől menekült Velencébe 1944-ben.

A nyomor, a boldogtalanság és az elkeseredettség látványa vezette arra, hogy életét a boldogság kutatására szentelje.

22 évesen kezdte meg pszichológiai tanulmányait a Chicagói Egyetemen. Ekkor figyelt fel arra, hogy a festők egyfajta transzba kerülnek alkotás közben, elveszítik időérzéküket, és csak az alapvető túlélést biztosító dolgokat veszik magukhoz, azon kívül csak munkájukra koncentrálnak. Ekkor fedezte fel és nevezte el a teljes elmélyülés állapotát, a flow élményt - olvasható az összeállításban.

1990-ben kiadott, Flow ​– Az áramlat: A tökéletes élmény pszichológiája című könyvét, ez igazi tudományos-ismeretterjesztő bestseller lett.

Tavalyelőtt október 20-án, 87 évesen halt meg.

Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×