eur:
390.7
usd:
364.7
bux:
68381.55
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Obesity, unhealthy weight. Nutritionist inspecting a womans waist using a meter tape to prescribe a weight loss diet
Nyitókép: peakSTOCK/Getty Images

Csak óvatosan, valami nagy baj van a testtömegindexszel

A BMI, azaz a testtömegindex önmagában nem jó indikátora a korai halálozás esélyének.

A túlsúly vagy az elhízás sem jelenti már önmagában azt, hogy nagyobb a halálozás kockázata egy ember esetében - írja az NBC News. A PLOS One-ban publikált kutatásban 55 ezer amerikai felnőtt esetében kutatták a testtömegindex és a halálozás közti összefüggést.

Az eredmények szerint a 65 év fölöttiek körében a 24,9-34,9 közti BMI nem növeli jelentős mértékben a halálozás kockázatát. Fiatalabb felnőttek körében ez a 22,5-27,4 közti BMI esetében volt igaz.

A testtömegindexet a felnőttek testmagasságának és súlyának alapján számítják, a súly egészségességének meghatározására. 25-ös BMI fölött túlsúlyról, 30-as BMI fölött elhízásról beszélünk.

Júniusban az Amerikai Orvosi Szövetség elfogadott egy új irányelvet, amelyben további mérőszámokat – többek között a derékkörfogatot, a testzsír eloszlását és a genetikai tényezőket – is javasoltak használni az egészség felmérésére. Aayush Visaria, a Rutgers Robert Wood Johnson Medical School belgyógyász rezidense és az új tanulmány társszerzője szerint a tanulmány eredményei alátámasztják az új irányelveket.

"Megállapításaink alapvetően megerősítik az elmúlt években végzett született eredményeket, melyek alapján a BMI önmagában valóban rossz mutatója az egészségügyi kockázatnak" – mondta Visaria.

Hozzátette, hogy a derékkörfogat erősebb indikátor lehet: a tanulmányban azonos BMI-vel, de eltérő derékkörfogattal rendelkező embereket is összehasonlítottak, és azt találták, hogy az utóbbi összességében magasabb halálozási kockázattal járt együtt.

A 30-as vagy annál magasabb BMI-vel rendelkező résztvevőknél ugyanakkor megnőtt a halálozási kockázat, és a fiatalabb felnőttek körében a 27,5-29,9 közötti BMI közel 20 százalékkal nagyobb kockázattal járt.

Fatima Stanford, a Massachusetts General Hospital elhízással foglalkozó orvosa szerint a BMI a soványságot más fontos tényezők rovására teheti egyenlővé az egészséggel. Megjegyezte, hogy a kábítószerrel való visszaélés, a dohányzás és a rendellenes táplálkozás mind soványabb testalkatot eredményezhet, ami nem jelenti azt, hogy az illető egészséges.

Már korábbi kutatások is problémákat tártak fel a BMI használatával kapcsolatba: egy 2016-os tanulmányban a túlsúlyosnak tekintett résztvevők közel felét és az elhízottnak tekintett résztvevők 29 százalékát találták anyagcsere szempontjából egészségesnek, míg a "normálisnak" tekintett súlyú emberek több mint 30 százaléka anyagcsere szempontjából egészségtelennek bizonyult. Stanford szerint a BMI az etnikai csoportok közti különbségeket sem veszi figyelembe.

Jaime Almandoz, a dallasi UT Southwestern Medical Center Weight Wellness Programjának orvosigazgatója szerint ugyanakkor a halálozás kockázata csak egyetlen faktor a sok közül, melyet érdemes figyelembe venni.

"Az, hogy a BMI nem jelenti a halálozás nagyobb kockázatát, még nem zárja ki azt, hogy az illető kettes típusú cukorbetegséggel vagy a szívroham, a stroke, a szívelégtelenség fokozott kockáza tával éljen" – fogalmazott.

Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) szerint a 25-ös vagy annál magasabb BMI-vel rendelkező embereknél megnő a magas vérnyomás és koleszterinszint, a kettes típusú cukorbetegség és számos ráktípus kockázata. Almandoz arra is rámutatott, hogy a tanulmány alulreprezentálja az elhízottak arányát. A résztvevők mintegy 27 százalékának volt 30-nál magasabb a BMI-je, míg a CDC felmérése szerint az amerikai felnőttek 42 százaléka elhízott.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×