INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

magyar külügyi intézet

külügyi és külgazdasági intézet

névváltás

Visszakapja régi nevét a Külügyi Intézet

Visszakapja régi nevét a Külügyi Intézet

Infostart / MTI

Néhány évre neve az átnevezett külügyi tárcához igazodva külgazdasági is volt.

Megújul a Külügyi és Külgazdasági Intézet, amely a jövőben Magyar Külügyi Intézetként működik tovább a miniszterelnök politikai igazgatójának felügyelete alatt.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében az szerepel, hogy az idén ötvenéves Külügyi és Külgazdasági Intézet megújításáról és megerősítéséről döntött: a jövőben a szervezeti rugalmasság fenntartása érdekében megújult szervezeti formában, kutatói létszámát fokozatosan kétszeresére növelve folytatja tevékenységét, bővülő erőforrásainak köszönhetően pedig

tanácsaival és elemzéseivel az eddiginél is jobban tudja majd támogatni és előmozdítani azt a nemzetiérdek-alapú külpolitikai gondolkodást,

amelynek segítségével Magyarország megnyerheti a következő évtizedeket is.

Az intézmény neve Magyar Külügyi Intézetre változik, irányítása - az új feladatok stratégiai-tervezési jellegének megerősítése, illetve a miniszterelnök munkájának napi szintű támogatása okán - a miniszterelnök közvetlen munkaszervezetébe kerül, a miniszterelnök politikai igazgatójának felügyelete alá - közölték, hozzátéve, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériummal való együttműködés továbbra is szoros marad.

A változásokat a közleményben azzal indokolták: a 2020-as években Magyarország belépett a veszélyek korába, így a világ átalakulásának megértése soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. "A szomszédban dúló háború, a blokkosodás és Magyarország nemzetközi láthatósága szükségessé teszi a nemzetiérdek-alapú külpolitikai gondolkodás megerősítését, és annak a szellemi háttérnek a fejlesztését, amely hatékony válaszokat tud adni a ránk váró kihívásokra" - hangsúlyozta a KTK.

A Magyar Külügyi Intézetet 2007. január 1-jén alapították a Külügyi és Külgazdasági Intézet jogutódjaként, azonban 2014-et követően, amikor a Külügyminisztérium nevet váltott, az intézetet is átnevezték "külgazdaságira". Volt nevét kapja tehát vissza a Gellért-hegy oldalában működő intézmény.

Nyitókép: Google
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018