eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin
Memory loss due to dementia. Senior man losing parts of head  as symbol of decreased mind function.
Nyitókép: SIphotography/Getty Images

Van egy hobbi, ami az elbutulás és az agyi zsugorodás ellen is hatékony lehet - állítja egy kutatás

Egyes kutatások szerint az évszázad közepére megháromszorozódhat a demenciában érintettek száma, pedig az elbutulás már most is jelentős egészségügyi és társadalmi probléma.

A szellemi aktivitás megőrzése segíthet késleltetni, lassítani az elbutulás folyamatát, és ilyen téren igen népszerű módszert jelentenek a különféle keresztrejtvények és egyéb hasonló játékok. Na de melyek a leghatékonyabbak?

E téren vizsgálódtak a Columbia Egyetem és a Duke Egyetem kutatói, akik közös tanulmánya a NEJM Evidence című folyóiratban jelent meg a közelmúltban – számolt be róla az EurekAlert alapján a HáziPatika.

A kutatók 107, enyhe kognitív hanyatlással küzdő időst vontak be egy 90 héten át tartó kísérletbe. Két csoportba osztották őket, amelyek egyike az első héten keresztrejtvényfejtéssel végzett intenzív kognitív tréninget, a másik csoport pedig számítógépes videojátékok segítségével. A fennmaradó 78 hétben kisebb intenzitással folytatódott mindkét tréning, miközben a tesztalanyok terápiahűségét egy számítógépes platformon rögzítették.

A résztvevőknél végzett kognitív felmérések tanúsága szerint bár a

korai stádiumú betegség esetén mindkét módszer hatásosnak bizonyult, de előrehaladottabb kognitív hanyatlás esetén a keresztrejtvények teljesítettek jobban.

"Nemcsak a kognitív funkciókban láttuk (a keresztrejtvényfejtés) előnyeit, hanem a mindennapi tevékenységekben, valamint az MR-vizsgálatok révén az agyi zsugorodás jelei kapcsán is. Mindez arra utal, hogy a hatásai klinikailag is jelentősek" – húzta alá dr. Davangere P. Devanand, a Columbia Egyetem pszichiáter és neurológus professzora, a kutatás vezetője.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×