eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Így csökkentheti a torlódásokat a mesterséges intelligencia a közlekedésben

Azt tapasztalták, hogy számára új közlekedési helyzetben is önállóan feltalálja magát.

Brit kutatók olyan mesterséges intelligenciával megerősített jelzőlámpás rendszert építettek, amely hatékonyan képes csökkenteni a járművek forgalomban töltött idejét. Egy-egy helyzetben nem vár utasításokra, maga dönt arról, hogy mi a legjobb megoldás – írja a hvg.hu a Tech Xplore cikke nyomán.

A birminghami Aston Egyetem kutatói azt vizsgálják, hogy a mesterséges intelligencia segítségével miként tehető hatékonyabbá a forgalom áramoltatása. A rendszert valós körülmények között még nem próbálták, de az eddigi eredmények biztatóak – állítják.

A forgalmi helyzeteket a Traffic 3D nevű eszközzel generálták, ezzel különböző időjárási körülményeket is szimulálni tudtak. A kérdés az volt, hogy a mesterséges intelligencia képes-e gyorsítani a közlekedést az adott szituációban.

Mint az várható, a mesterséges intelligencia előnye, hogy a forgalmi helyzethez alkalmazkodva rugalmasan szabályozza a lámpákat a fixen előre programozott rendszerekkel ellentétben. Azt találták, hogy

a kezdeti „tanítás” után a rendszer számára új forgalmi helyzeteket is hatékonyan tudott kezelni.

Ilyen a fizikai akadály, a rendszer előbb-utóbb rájön, mi az a nehézség, ami hátráltja a haladást, és önmaga döntött arról, mi a biztonságos lépés az adott helyzetben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×