INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

koronavírus

pannon egyetem

pécsi tudományegyetem

rákbeteg

Magyar fejlesztés hozhat áttörést a koronavírus gyógyításában – videó

Magyar fejlesztés hozhat áttörést a koronavírus gyógyításában – videó

Infostart

Újabb kutatásfejlesztési megállapodást köt a Pécsi Tudományegyetem, a CAPTEC Medical Kft. és a Pannon Egyetem. Az együttműködés keretében egy olyan, már előkészített és kidolgozás alatt álló technológiai platformot alakítanak át a szakemberek a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítása érdekében, amelyet elsődlegesen a tumoros betegek kezelésének céljából fejlesztenek ki a partnerek.

A CAPTEC Medical Kft. 2016 óta – a Magyar Tudományos Akadémiával és a Pannon Egyetemmel együttműködve – intenzíven dolgozik egy technológiai platform kidolgozásán, amely alkalmas lehet a humán véráramban található különböző patogének – tumorsejtek, vírusok, baktériumok – célzott eltávolítására, amelynek eredményeképpen nemzetközi szabadalom jött létre. Ennek a „testen kívüli” eljárásnak a lényege, hogy a betegek vérét egy speciális szűrőn átvezetve az elváltozást okozó patogéneket szelektíven és hatékonyan eltávolítják. Az eljárás elsődleges indikációja az áttéteket okozó cirkuláló tumorsejtek számának radikális csökkentése, és ezáltal a rákos betegek túlélési arányának jelentős növelése – derül ki a Pécsi Tudományegyetem és a Pannon Egyetem beszámolójából.

Mint olvasható, a SARS-CoV-2 vírus által okozott Covid-19 járvány megjelenésével egyidőben a CAPTEC Medical Kft. megkezdte a technológia adoptálását a vírus elleni küzdelemhez. A kutató-fejlesztő munka felgyorsításának érdekében a CAPTEC a Pannon Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Központjának közreműködésével együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetemmel, hogy az eszköz minél gyorsabban piacra kerülhessen, a betegek kezelésének érdekében.

A Pannon Egyetem Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézetének munkatársai – Guttman András, Vonderviszt Ferenc professzorok és Járvás Gábor – fehérjemérnöki és biotechnológiai tapasztalataikkal járulnak hozzá a projekt sikeres megvalósításához. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának a munkatársai, Jakab Ferenc professzor irányításával, a szükséges virológiai szaktudást és biológiai biztonsági hátteret biztosítják a sikeres együttműködés számára, mely szorosan illeszkedik az Innovációs és Technológiai Minisztérium törekvéseihez. Ezek támogatják a gyors növekedésre képes, és jelentős hazai hozzáadott értéket felmutató társaságok és a hazai akadémiai szféra tevékeny kooperációját.

A következő fázis a tö­meg­gyár­tás előkészítése, azt követi az engedélyeztetés.

„Mint a kulcs meg a zár”

A hat éve tartó fejlesztés eredményeként mára nemzetközi szabadalom védi a módszert, mely a betegek vérét egy különleges szűrőn átvezetve hatékonyan eltávolítja az áttéteket okozó tumorsejteket, jelentősen növelve a páciensek túlélési esélyeit. Ráadásul, úgy tűnik, a szerkezet a koronavírus ellen is hatékony lehet – olvasható a Riposton.

A szűrőbetétre emlékeztető, 20-25 centiméteres orvostechnikai eszköz működéséről Járvás Gábor, a Pannon Egyetem tudományos főmunkatársa a következőképpen számolt be: „Ez az oszlop ahhoz hasonlít, mint amit a művesekezelésekhez használnak. Ezen átvezetjük a koronavírussal fertőzött beteg vérét. Az eszköz csakis a koronavírust kapja el a véráramból, és a megtisztított vért visszaadjuk a betegnek, ezzel jelentősen segítve a betegség leküzdését. A módszer segítségével így megelőzhető volna, hogy a koronavírus komolyabb szövődményeket okozzon a szervezetben” – magyarázta.

Felmerül a kérdés: hogyan képes elkapni a szerkezet a koronavírust és mi garantálja, hogy például a vér hasznos összetevőit nem vonja ki? „Ez egy antitestalapú szűrés, ami ahhoz hasonló, mint a kulcs meg a zár.

Csakis a koronavírust képes elkapni, semmi mást”

– mondta a szakember a Kossuth rádióban, s ahogy a megfelelő kulcs kizárólag a hozzá illő zárral működik, a szerkezet a vér többi összetevőjével nem lép akcióba.

Járvás Gábor végül úgy fogalmazott: „Tudjuk, hogyan kell legyártani, laboratóriumi körülmények között már előállítottunk több ilyen oszlopot. Teszteltük, kipróbáltuk, tudjuk, hogy működik. A következő fázis a tö­meg­gyár­tás előkészítése, azt követi az engedélyeztetés, és utána már lehet is használni.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Csortos Szabolcs/UnivPécs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018