eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Megvan a tuti recept a fogyásra

A túlsúlyos és kettes típusú cukorbeteg emberek fogyását támogatja a vegán táplálkozás a vércukorszint csökkentése mellett.

A három hónapon át követett vegán étrend hatására 4,1 kilogrammos súlyvesztés és a vércukorszint csökkenése várható egy metaanalízis szerint: a vérnyomásra, a koleszterin- és trigliceridszintre ugyanakkor nincsen hatással az állati eredetű táplálék kizárása.

Az elemzést 11 olyan kutatás adatait felhasználva készítették, amelyben a 796 25-ös BMI-nél magasabb testtömeg-indexszel rendelkező vagy kettes típusú cukorbetegségben szenvedő ember vett részt a The Guardian cikke szerint.

"A rendelkezésre álló bizonyítékok értékelése kellő bizonyossággal jelzi azt, hogy

a vegán étrend legalább 12 héten át történő követése klinikailag jelentős súlycsökkenést eredményezhet és javíthatja a vércukorszintet,

ezért alkalmazható a túlsúly és a kettes típusú cukorbetegség kezelésében. A vegán étrend azért vezet valószínűleg fogyáshoz, mivel alacsonyabb zsírtartalmú és magasabb élelmirost-tartalmú összetevői csökkentett kalóriabevitelt jelentek" - mondta el Anne-Ditte Termannsen, a koppenhágai Steno Diabetes Centre munkatársa, a kutatás vezetője.

A kutatást egy elhízással kapcsolatos konferencián mutatták be, ahol egy másik elemzés arra is rávilágított, hogy a koronavírus-járvány első évében

a nők hajlamosabbak voltak hízni, mint a férfiak,

illetve hogy a 45 év alatti korosztályt jobban érinti ez a probléma, mint az időseket. A megállapításokat közel egymillió brit adatait elemezve tették.

"A fiatalabb felnőttek és a nők körében populációs szinten tapasztalható, akár szerény mértékű súlygyarapodás következményei az elkövetkező évtizedekben több cukorbetegséget, szívbetegséget, rákos megbetegedést és más, az elhízással összefüggő súlyos egészségügyi problémát okozhat ezekben a népességcsoportokban, ha nem teszünk lépéseket a hatások visszafordítására" - mondta Thomas Yates professzor, a Leicesteri Egyetem munkatársa.

Egy harmadik tanulmány megállapította, hogy a kisgyermekek több zöldséget esznek, ha megjutalmazzák őket a kóstolásért, az ugyanakkor fontos, hogy ne étellel jutalmazzák a négy év alatti kicsiket, hanem matricával vagy más hasonló aprósággal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×