eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Trükkös megoldással menthetnek meg rengeteg tengeri állatot

Zölden világító halászhálókkal majdnem teljesen elejét lehet venni annak, hogy véletlenszerűen az eresztőhálókba gabalyodjanak a cápák, a ráják és a tengeri teknősök, vagyis olyan élőlények, amelyeknek kifogása nem célja a halászatnak.

Az úgynevezett járulékos fogás teszi ki a világ halászatának 40 százalékát, azaz 38 millió tonnát.

A Current Biology című folyóiratban publikált kutatás résztvevői a hagyományos és a megvilágított eresztőhálók működését hasonlították össze a mexikói Baja California állam partjai mentén.

A fénylő halászhálók esetében 63 százalékkal volt kisebb a járulékos fogás, a cápák, a ráják és a teknősök esetében pedig 95 százalékkal zuhant a csapdába került tengeri állatok száma.

A kutatók - mint közölték - nem tudják, hogy a LED-világítás miért működik ilyen nagy hatásfokkal egyes fajok, így a cápák esetében. Jesse Senko, az Arizonai Egyetem biológusa, a kutatás vezetője csak feltételezi, hogy a fény figyelmeztető vagy elrettentő hatással van az állatokra. Ugyanakkor nincs magyarázat arra, hogy a halakat miért nem tartja távol a világítás.

A fénylő halászhálók használata nagyban segítené a kihalás fenyegette fajok védelmét, de a LED-világítás felszerelése és működtetése jelentős költséggel járna, amelyet a halászok nehezen engedhetnének meg maguknak főleg a fejlődő országokban.

Jesse Senko ezért most olyan napenergia táplálta világítással kísérletezik, amely egy héten át működhetne 30 percnyi napfényfelvétellel.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) vezető programmenedzsere, Michael Osmond ígéretesnek nevezte az új technológiát, amelyre szerinte égetően szükség lenne, mert a járulékos fogás a kihalás felé sodor számos fajt.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×