eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com,

Papíron nem létező fákat találtak a Szaharában

Nem is keveset, majdnem kétmilliót. A kulcs az volt, hogy kételkedni kezdtek a korábbi műholdképekben. Az eredmény a Föld egyes folyamatainak jobb megértését is segítheti.

A Szaharáról általában hullámzó homokdűnék jutnak az ember eszébe, mert ilyen képeket látni róla mindenhol.

Az űrből készült képeket természetesen nem látszanak a kisebb fák, ám a Koppenhágai Egyetem és a NASA kíváncsi kutatói megtanították a mesterséges intelligenciát arra, hogy ha valahol fák vannak, azokat vegyék észre az űrből.

Így derült ki, hogy a Nyugat-Szaharában nem is kis mennyiségű növényzet van, friss becslések szerint mintegy 1,8 milliárd fa és bokor.

Martin Brandt, a tanulmány vezető szerzője - aki a Nature-ben publikálta a felfedezést, ezt szemlézte most a Computerworld - kollégáival egy 1,3 millió négyzetkilométeres területet fésült át, és a talált növényzet a Föld szén-dioxid-háztartásának megértésében is szerepet játszhat.

Ez a tanulmány az első, amely jelentős számú fáról számol be a száraz régióban.

Az egyetem informatikai tanszékének munkatársai pedig a fákat igyekeztek felismerni a mesterséges intelligencia segítségével, amin rövid idő alatt túl is voltak, míg a technika nélkül ez akár évekbe is telhetett volna.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×