INFORÁDIÓ
2021. október 26. kedd
Dömötör

föld

mágneses mező

pólus

Fotó: Norman Kuring, NASA GSFC / VIIRS / Suomi NPP

Kifordul sarkaiból a világ: nagy fordulat állhat a küszöbön a talpunk alatt

Infostart

Több jel is arra mutat, hogy hamarosan megcserélődhetnek a Föld mágneses pólusai.

Valami furcsa történik a Föld mágneses mezejével. Az elmúlt kétszáz évben folyamatosan gyengült, s az északi pólus (nem a földrajzi, hanem a mágneses, amerre az iránytűk mutatnak) lépésről lépésre vándorolt Szibéria felé – azaz dél felé. Az elmúlt néhány évtizedben azonban ez a mozgás felgyorsult, előfordult, hogy egy évben 48 kilométert „ment arrébb” a Föld nevű mágnes északi pólusa – írja az Astronomy.com alapján a hvg.hu.

Ez arra utalhat, hogy az északi és a déli pólus hamarosan helyet cserél egymással. Ebben semmi különös nem volna, természetes jelenség a bolygón, a több ezer kilométerrel a talpunk alatt található olvadt vas áramlásának változásai okozzák. Inkább az a furcsa, hogy – amennyire meg tudjuk állapítani – az elmúlt mintegy 780 ezer évben nem volt példa helycserére.

Ha végbemegy a jelenség, zavart okozhat azoknál az állatoknál, amelyek a mágneses mező alapján tájékozódva tesznek meg akár több tízezer kilométeres távolságokat. Illetve a csere idejére legyöngül a Föld mágneses mezeje, ezzel pedig erősebben ki leszünk téve a kozmikus sugárzásnak.

Nyitókép: Norman Kuring, NASA GSFC / VIIRS / Suomi NPP
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018