eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
This image shows the spiral galaxy NGC 5037, which is found in the constellation of Virgo and was first documented by William Herschel in 1785. It lies about 150 million light-years away from Earth, and yet it is possible to see the delicate structures of gas and dust within the galaxy in extraordinary detail. This was made possible by Hubble’s Wide Field Camera 3 (WFC3), which was used to collect the exposures that were combined to create this image.  WFC3 is a very versatile camera, as it can collect ultraviolet, visible and infrared light, thereby providing a wealth of information about the objects that it observes. WFC3 was installed on Hubble by astronauts in 2009, during servicing mission 4, which was Hubble’s fifth and final servicing mission. Servicing mission 4 was intended to prolong Hubble’s life for another five years. 12 years later, both Hubble and WFC3 remain in active use!
Nyitókép: Forrás: nasa.gov

Megbütykölnék a Hubble űrteleszkópot

A fedélzeti számítógép több mint egy hónapja állt le.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megpróbálja orvosolni a Hubble űrteleszkópot sújtó számítógépes problémát, amely miatt minden csillagászati megfigyelést le kellett állítani.

Ez az évek óta tapasztalt legnagyobb probléma az űrteleszkópon - írja a BBC.com.

A fedélzeti számítógép június 13-án állt le, a tudományos műszerek ekkor biztonsági módra váltottak, amelyben a nem létfontosságú rendszerek leállnak.

A hiba lehetséges eredete a szakértők szerint egy áramszabályozó egység (PCU), mely elektromossággal látja el a meghibásodott számítógépet. Korábban megpróbálták újraindítani ezt a PCU-t, de a kísérlet kudarcot vallott.

A földi irányítók csütörtökön kezdenek átállni a biztonsági hardverekre, hogy ismét működésre bírják a történelem egyik legfontosabb tudományos eszközét. Ha ez sikerül, néhány napig eltart, amíg a Hubble visszatérhet normál tudományos működéséhez.

Bár a csillagászati megfigyeléseket június óta felfüggesztették, a NASA közlése szerint maga a teleszkóp és tudományos műszerei működőképesek.

Az 1990-ben fellőtt Hubble több mint 1,5 millió megfigyelést tett, melyekről mintegy 18 ezer tanulmány számolt be. Az űrteleszkóp egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat.

Az amerikai űrkutatási hivatal a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot. Ez a szonda túl messzire - 1,5 millió kilométerre - lesz a Földtől ahhoz, hogy űrhajósok finomhangolják működését.

A James Webb űrteleszkóp kilövése Francia Guyanából az európai Ariane rakéta segítségével egyéves késésben van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×