INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

koronavírus

szövődmény

szívbetegség

Az enyhe koronavírus-fertőzés után a szívünk biztonságban lehet

Az enyhe koronavírus-fertőzés után a szívünk biztonságban lehet

Infostart

Nagyon valószínűtlen, hogy a szív működésében vagy struktúrájában maradandó változás állna be, ha a koronavírus-fertőzés lefolyása enyhe volt – állapították meg kutatók.

A koronavírus-fertőzésen átesett emberek nagy részének jó hír, hogy a tünetmentes vagy enyhe tünetes fertőzést nagy valószínűség szerint nem követi szívprobléma. A 149 egészségügyi dolgozó bevonásával készített brit kutatás az eddigi legnagyobb olyan vizsgálat, amely a betegség enyhe változatának hatását vizsgálja az érintettek későbbi egészségére. A súlyos eseteket követően vérrögösödés, szívizomgyulladás és szívkárosodás rizikója áll fenn: egészen eddig azért aggódhattunk, hogy az enyhe eseteknél ugyanezek a szövődmények következhetnek be. Ezt megelőzően ugyanakkor senki sem vizsgálta az enyhe esetek után bekövetkező, esetleges szívkomplikációkat – írja a MedicalXpress.

A résztvevőket a COVIDsortium keretében szűrték ki: három londoni kórház közös kutatásában a dolgozóktól időről időre mintát vettek PCR-teszthez négy hónapon át. A pozitív, enyhe tünetes dolgozók esetében fél évvel a betegség lezárulta után végeztek szívet érintő vizsgálatokat. A 74 érintett szívének MR-felvételeit 75 egészséges ember felvételeivel hasonlították össze.

Nem találtak különbséget a bal kamra – a szív fő kamrája – izomzatának méretében, illetve a szívből történő vérkiszivattyúzás képességében. A szívben lévő gyulladások és hegesedések mennyisége, valamint az aorta rugalmassága – amely fontos ahhoz, hogy a vér könnyen ki tudjon áramlani a szívből – a két csoportban megegyezett. Amikor a kutatók vérmintákat elemezték, nem találtak különbséget a szívizomkárosodás két markerében – a troponinban és az NT-proBNP-ben – hat hónappal az enyhe fertőzés után. Mindezek értelmében

feleslegesnek találják azt, hogy az enyhe fertőzésen átesettek időről időre vizsgálják szívkárosodást kiszűrendő.

Véleményük szerint a súlyos koronavírus-fertőzést átélőkre lesz érdemes fókuszálni a jövőben.

"A koronavírus a szívre gyakorolt hatásának feltárása eddig kihívást jelentett. Most azonban a világjárványnak abba a szakaszába értünk, amikor már tényleg elkezdhetjük megismerni a vírus hosszú távú hatásait a szív és az erek egészségére. Örömmel láttuk, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett emberek többségénél, úgy tűnik, nem nő meg a kockázata a jövőbeli szívszövődményeknek. Most arra kell összpontosítanunk a figyelmünket, hogy a vírus milyen hosszú távú hatást gyakorol azokra, akiket a betegség a legsúlyosabban érintett" – fogalmazott Thomas Treibel, a kutatás egyik munkatársa.

Az MR-felvételek kisebb rendellenességeket találtak, de ezek előfordulása nem volt gyakoribb azoknál, akiknek enyhe fertőzésük volt, mint azoknál, akiknek soha nem volt. Az elváltozásokat a koronavíruson kívül más is okozhatta, és nem biztos, hogy észrevehető különbséget jelentenek az adott személy egészségi állapotában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018