INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

bronzkor

kincs

régészet

svédország

Bronzkori kincsekre bukkantak egy erdőben

Infostart / MTI

Mintegy 50 darab, több mint 2500 éves bronzkori ereklyére bukkant egy svéd tájfutó térképész Nyugat-Svédország egyik erdejében.

A főként ősi ékszerekből álló kincshalom, amelyre Alingsas kisváros közelében április folyamán bukkant Tomas Karlsson, az országban valaha talált "leglátványosabb és legnagyobb ilyen lelet" a megyei közigazgatási hatóság közleménye szerint.

A tárgyak vélhetően az időszámítás előtti 750 és 500 közötti időszakból származnak. Vannak közöttük nagyon jó állapotban fennmaradt, bronzból készült nyakláncok, láncok és tűk.

A történelmi ereklyék nyílt terepen feküdtek az erdőben néhány nagy szikla előtt. Feltételezhetően állatok ásták ki őket a sziklák közötti hasadékból, ahol valószínűleg ezidáig rejtőztek.

Tomas Karlsson először azt hitte, csak szemetet talált. "Úgy nézett ki, mintha fémszemét lenne. Valami lámpa fekszik itt, gondoltam először" - mondta a Dagens Nyheter című lapnak. Amikor közelebbről megnézte a tárgyakat, egy különös spirált és egy nyakláncot látott. De mivel viszonylag újnak tűntek, hamisnak hitte őket.

Végül értesítette a helyi hatóságokat, akik egy régészcsapatot küldtek a helyszínre.

"A leletek nagy része bronzból készült, ezek egy bronzkori, magas státuszú nőhöz köthetők" - mondta Johan Ling, a Göteborg Egyetem régészprofesszora. Ezeket - a nyakláncokat, karkötőket és bokaláncokat - a különböző testrészek díszítésére használták, de találtak nagy tűket és fűzőlyukakat is, melyeket a valószínűleg gyapjúból készült ruhadarabok ékesítésére és felfogásához használtak a szakértő szerint.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018