eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Járványmatematikus: még egy pici türelem nagyon nagy nyereséget hoz

Röst Gergely részletesen elmagyarázza, miért nem csak az R számot kell nézni, és azt is, miért nem javasolható most a nyitás.

Írást tett közzé a Portfolión Röst Gergely járványmatematikus, aki tisztában van vele, hogy mindenki türelmetlenül várja a szabadulást, de cikkében rámutat, miért és mire kell még mindig várni.

Szerinte a járvány terjedési mutatója, az R szám hiába van 1 alatt, nem csak ez számít, hanem "a helyzet" is, márpedig a kórházak leterheltsége továbbra is túl nagy.

Leszögezte, a korlátozások az ember napi kontaktusainak számát csökkenti, a maszkviselés a fertőzésátadás valószínűségét, a vakcina – az átvészeltséggel együtt – pedig a fertőzhető személyek számát, ez utóbbi az oka annak, hogy "előbb-utóbb minden járvány lecseng".

Figyelmeztet azért arra, hogy

amint a korlátozások csökkentik a kontaktusszámot, a lazítások növelni fogják, ami automatikusan növeli az R értékét,

vagyis a másik két tényező sikeressége (maszk, oltottság) mellett lehet nyitni, mivel az R romlik majd a találkozási "összetevőtől". Az R szám 1 alatt tartása márpedig az egészségügy tehercsökkentése miatt is fontos - mutat rá Röst Gergely.

Felidézte, tavaly februárban 2,4 volt az R szám, de a kontaktusszám drasztikus csökkentése miatt már márciusban 1 alatt volt, ezért sikerült az első hullámot gyorsan elfojtani. A második hullámban, a nyár végén lassan, de folyamatosan nőtt a kontaktusszám, de az R 1,4-nél megállt a "növésben", a novemberi korlátozások tudták 0,8-ra csökkenteni januárra. Ami viszont új tényező volt ekkor, az a brit mutáns megjelenése, amely azonos körülmények között nagyobb R számot generált, így nőtt az újra 1,3-ig márciusra, ami óta folyamatosan csökken megint.

Járványügyi szempontból ideálisnak tartaná, ha az átoltottság kellő szintjéig várnánk a nyitással, hogy az már biztonságos lehessen.

"A döntéshozóknak ezt gondosan mérlegelniük kell:

minden egyes enyhítés lassítja a lecsengést és végső soron több fertőzöttet eredményez.

Most a járvány egy olyan szakaszában vagyunk, amikor még magas az új fertőzések száma, tehát magas a megfertőződés kockázata is, ugyanakkor gyors ütemben nő a védettek száma" - ecsetelte a matematikus, aki szerint még "egy kis türelem" nagy járványügyi nyereséget hozhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×