eur:
394.95
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Járványmatematikus: még egy pici türelem nagyon nagy nyereséget hoz

Röst Gergely részletesen elmagyarázza, miért nem csak az R számot kell nézni, és azt is, miért nem javasolható most a nyitás.

Írást tett közzé a Portfolión Röst Gergely járványmatematikus, aki tisztában van vele, hogy mindenki türelmetlenül várja a szabadulást, de cikkében rámutat, miért és mire kell még mindig várni.

Szerinte a járvány terjedési mutatója, az R szám hiába van 1 alatt, nem csak ez számít, hanem "a helyzet" is, márpedig a kórházak leterheltsége továbbra is túl nagy.

Leszögezte, a korlátozások az ember napi kontaktusainak számát csökkenti, a maszkviselés a fertőzésátadás valószínűségét, a vakcina – az átvészeltséggel együtt – pedig a fertőzhető személyek számát, ez utóbbi az oka annak, hogy "előbb-utóbb minden járvány lecseng".

Figyelmeztet azért arra, hogy

amint a korlátozások csökkentik a kontaktusszámot, a lazítások növelni fogják, ami automatikusan növeli az R értékét,

vagyis a másik két tényező sikeressége (maszk, oltottság) mellett lehet nyitni, mivel az R romlik majd a találkozási "összetevőtől". Az R szám 1 alatt tartása márpedig az egészségügy tehercsökkentése miatt is fontos - mutat rá Röst Gergely.

Felidézte, tavaly februárban 2,4 volt az R szám, de a kontaktusszám drasztikus csökkentése miatt már márciusban 1 alatt volt, ezért sikerült az első hullámot gyorsan elfojtani. A második hullámban, a nyár végén lassan, de folyamatosan nőtt a kontaktusszám, de az R 1,4-nél megállt a "növésben", a novemberi korlátozások tudták 0,8-ra csökkenteni januárra. Ami viszont új tényező volt ekkor, az a brit mutáns megjelenése, amely azonos körülmények között nagyobb R számot generált, így nőtt az újra 1,3-ig márciusra, ami óta folyamatosan csökken megint.

Járványügyi szempontból ideálisnak tartaná, ha az átoltottság kellő szintjéig várnánk a nyitással, hogy az már biztonságos lehessen.

"A döntéshozóknak ezt gondosan mérlegelniük kell:

minden egyes enyhítés lassítja a lecsengést és végső soron több fertőzöttet eredményez.

Most a járvány egy olyan szakaszában vagyunk, amikor még magas az új fertőzések száma, tehát magas a megfertőződés kockázata is, ugyanakkor gyors ütemben nő a védettek száma" - ecsetelte a matematikus, aki szerint még "egy kis türelem" nagy járványügyi nyereséget hozhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×