eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Nyitókép: Pixabay.com

Járványmatematikus: még egy pici türelem nagyon nagy nyereséget hoz

Röst Gergely részletesen elmagyarázza, miért nem csak az R számot kell nézni, és azt is, miért nem javasolható most a nyitás.

Írást tett közzé a Portfolión Röst Gergely járványmatematikus, aki tisztában van vele, hogy mindenki türelmetlenül várja a szabadulást, de cikkében rámutat, miért és mire kell még mindig várni.

Szerinte a járvány terjedési mutatója, az R szám hiába van 1 alatt, nem csak ez számít, hanem "a helyzet" is, márpedig a kórházak leterheltsége továbbra is túl nagy.

Leszögezte, a korlátozások az ember napi kontaktusainak számát csökkenti, a maszkviselés a fertőzésátadás valószínűségét, a vakcina – az átvészeltséggel együtt – pedig a fertőzhető személyek számát, ez utóbbi az oka annak, hogy "előbb-utóbb minden járvány lecseng".

Figyelmeztet azért arra, hogy

amint a korlátozások csökkentik a kontaktusszámot, a lazítások növelni fogják, ami automatikusan növeli az R értékét,

vagyis a másik két tényező sikeressége (maszk, oltottság) mellett lehet nyitni, mivel az R romlik majd a találkozási "összetevőtől". Az R szám 1 alatt tartása márpedig az egészségügy tehercsökkentése miatt is fontos - mutat rá Röst Gergely.

Felidézte, tavaly februárban 2,4 volt az R szám, de a kontaktusszám drasztikus csökkentése miatt már márciusban 1 alatt volt, ezért sikerült az első hullámot gyorsan elfojtani. A második hullámban, a nyár végén lassan, de folyamatosan nőtt a kontaktusszám, de az R 1,4-nél megállt a "növésben", a novemberi korlátozások tudták 0,8-ra csökkenteni januárra. Ami viszont új tényező volt ekkor, az a brit mutáns megjelenése, amely azonos körülmények között nagyobb R számot generált, így nőtt az újra 1,3-ig márciusra, ami óta folyamatosan csökken megint.

Járványügyi szempontból ideálisnak tartaná, ha az átoltottság kellő szintjéig várnánk a nyitással, hogy az már biztonságos lehessen.

"A döntéshozóknak ezt gondosan mérlegelniük kell:

minden egyes enyhítés lassítja a lecsengést és végső soron több fertőzöttet eredményez.

Most a járvány egy olyan szakaszában vagyunk, amikor még magas az új fertőzések száma, tehát magas a megfertőződés kockázata is, ugyanakkor gyors ütemben nő a védettek száma" - ecsetelte a matematikus, aki szerint még "egy kis türelem" nagy járványügyi nyereséget hozhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×