eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Oltáshoz előkészített Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinája az időseket gondozó Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézmény Ózdi Otthonában 2021. február 13-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Az mRNS-vakcinák a fertőzést is megakadályozzák

Összességében még kérdés, hogy a vakcinák csak a tüneteket csillapítják, vagy a megfertőződést is gátolják. Most egy kaliforniai kutatásból az látszik, hogy minimálisra csökkenti a megfertőződés veszélyét is.

Biztató lokális tapasztalatokat osztottak meg amerikai kutatók az mRNS-vakcinákról a New England Journal of Medicine (NEJM) levelezési rovatában. A Kaliforniai Egyetem kutatói beoltott kaliforniai egészségügyi dolgozók több tízeres csoportján vizsgálták a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinák hatását a fertőzésekre – írja a qubit.hu.

A vizsgálat szerint tavaly december 16. és 2021 februárja között összesen 36 659 egészségügyi dolgozó kapta meg legalább a vakcina első adagját, és közülük 77 százalékot, 28 184 embert oltották be a másodikkal is. A fertőzések aránya így alakult:

  • A beoltottak közül 379-nél állapították meg teszteléssel a SARS-CoV-2 jelenlétét legalább 1 nappal az oltás után.
  • Ennek a néhány száz fős csoportnak a többsége, 71 százalék az első adag utáni két héten belül kapta el a vírust.
  • Azok közül, akiket mindkét adaggal beoltottak, mindössze 37 ember fertőződött meg, közülük is 22-en a második dózis utáni 7 napon belül.
  • Nyolc egészségügyi dolgozó kapta el a vírust a második oltás után 8-14 nappal, azok pedig heten voltak, akik a teljes beoltottság után több mint két héttel produkáltak pozitív PCR tesztet.

Február 9-ig összesen 5455 egészségügyi dolgozó kapta meg legalább két héttel korábban a második adagot a San Diegó-i intézményben, 9535 pedig a Los Angeles-iben. Az eredmények azt mutatják, hogy körükben csak 0,05 százalékos volt a pozitív teszt valószínűsége.

Mint a szerzők megállapítják, biztató, hogy ennyire ritkán fordultak elő pozitív Covid-tesztek a második oltás után 14 nappal. Az eredmény arra utal ugyanis, hogy a klinikai körülmények között mért hatásosság a való életben, a vírusnak való fokozott kitettség esetén is megáll.

Az adatok ugyanakkor megerősítik, hogy még magas átoltottság mellett is létfontosságú továbbra is betartani a vírus terjedését csökkentő közösségi higiéniai szabályokat: a maszk viselését, a távolságtartást, a gyakori tesztelést és a tünetekre való fokozott odafigyelést – addig mindenképpen, amíg a nyájimmunitás ki nem alakul.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×