eur:
395.21
usd:
370.95
bux:
65130.91
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Elhunyt a Zrínyi volt rektora

M. Szabó Miklós 78 éves volt.

Életének 79. évében, kedden elhunyt M. Szabó Miklós hadtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, nyugállományú altábornagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rector emeritusa, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektora - közölte az MTA kedden az MTI-vel.

Szabó Miklós 1942-ben született Tiszadorogmán. Diplomát az Egyesített Tiszti Iskolán gépkocsizó lövész szakon, valamint a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán földrajz szakon szerzett 1964-ben. 1969-ben felvették a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára (ZMKA), amelyet 1972-ben fejezett be jeles eredménnyel. 1976-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar kiegészítő képzésén történelem szakon szerzett diplomát.

Fő kutatási területei Magyarország részvétele a második világháborúban, illetve a második világháború hadműveletei, benne a magyarországi hadműveletek voltak.

1981-ben megszerezte a hadtudományok kandidátusa, majd 1987-ben a hadtudományok doktora címet. 1988-ban egyetemi tanárrá nevezték ki. 2001-től az MTA levelező, 2007-től pedig rendes tagja.

Az MTA kiemelte, hogy Szabó Miklós aktívan részt vett az akadémia közéletében, egyebek mellett az MTA IX. Osztályának elnökhelyettese, az MTA Doktori Tanácsának póttagja, valamint az MTA Szociális Bizottságának tagja volt.

Temetéséről később intézkednek - közölték.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×