INFORÁDIÓ
2021. március 9. kedd
Fanni, Franciska

exobolygó

fém

bolygó

Elpárolgott fémekre bukkantak egy különleges alakú bolygó légkörében

Elpárolgott fémekre bukkantak egy különleges alakú bolygó légkörében

Infostart / MTI

Egy 850 fényévnyire lévő exobolygó forró légkörében elpárolgott fémek színes kavalkádját fedezték fel a Berni és a Genfi Egyetem bolygókutatói.

A Hajófara csillagképben lévő WASP-121b katalógusszámú exobolygót, vagyis Naprendszeren kívül lévő planétát öt éve fedezték fel. Olyan közel kering anyacsillagához, hogy csaknem szétszakítja annak gravitációs ereje, a bolygó alakja így ezért amerikaifoci-labdára hasonlít.

Ez a közelség ráadásul pokoli forróságot eredményez: 2500-3000 Celsius-fokos a hőmérséklete. Egy év mindössze két földi napnak megfelelő ideig tart a bolygón.

Magasan a WASP-121b légkörében a tudósok már tavaly felfedeztek gáz halmazállapotú vasat és magnéziumot, majd vanádiumot és krómot is. Legutóbb gáz halmazállapotú kalcium és nátrium jelenlétét mutatták ki a chilei La Sillában lévő 3,6 méteres teleszkóp HARPS-spektrográfja segítségével.

Eredményeikről az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban számoltak be a kutatók.

"Miután éveken át katalogizáltuk azt, hogy mi található odakint, már nemcsak méréseket végzünk, hanem kezdjük valóban megérteni, mit mutatnak a műszerek adatai" - idézte Jens Hoeijmakerst, a tanulmány vezető szerzőjét a Berni Egyetem közleménye.

A bolygókutatók remélik, hogy a nagyobb érzékenységű teleszkópok és spektrográfok segítségével a jövőben kisebb és hűvösebb kőzetbolygókat is felfedezhetnek. Céljuk, hogy az élet lehetőségére utaló víz, oxigén és metán jeleit is felfedezzék.

Nyitókép: NASA, ESA, and G. Bacon / Wikipedia
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018