INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

műanyagszennyezés

természetvédelmi terület

nemzeti park

A nemzeti parkok is tele vannak műanyagrészecskékkel

Infostart / MTI

A korábban véltnél több műanyagrészecskét találtak az Egyesült Államok nyugati részének nemzeti parkjaiban és természetvédelmi területein.

Becslések szerint évente több mint ezer tonnányi részecske ülepszik le itt - közölték kutatók a Science című tudományos lapban bemutatott tanulmányukban.

A Utah Állami Egyetem kutatója, Janice Brahney és munkatársai olyan területeket vizsgáltak, mint a Grand Canyon, a Rocky Mountain és a Joshua Tree nemzeti park.

A több mint ezer tonnányi részecske mintegy 123 millió műanyag vizespalacknak felel meg.

A vizsgált 496 360 négyzetkilométernyi összterületre átszámolva ez a mennyiség négyzetméterenként átlagosan 132 bekerülő részecskét jelent naponta.

A mikrorészecskék az öt milliméteres átmérőjűnél kisebb műanyagdarabok. Ilyen apró részecskéket mutattak ki már hóban, élelmiszerben és ivóvízben is.

Az Egyesült Államok 330 millió lakójának mindegyike naponta 340 gramm műanyagszemétért felelős. Ez részben a természetbe kerül, ahol lassan bomlik le egyre kisebb alkotórészeire. A mikroműanyag-részecskék bekerülnek a folyókba és tavakba, a tengerbe, a talajba és a légkörbe is.

Brahney és csapata 14 hónapon át az Egyesült Államok nyugati nemzeti parkjainak és természetvédelmi területeinek 11 pontján gyűjtöttek rendszeresen mintákat és vizsgálták a műanyagrészecskék eredetét és összetételét. Eredményeik szerint városokból és lakott területekről származnak és a vizekben rendszerint tovább darabolódnak.

A részecskék egy része a légkörön keresztül, eső formájában kerül be a területekre. A mikroműanyag többnyire ruhaanyagokból és ipari eredetű anyagokból származik, egyharmaduk ipari festékekre és zománcokra vezethető vissza - vélik a tudósok.

Kiemelték: mivel a fehér és átlátszó részecskéket egyáltalán nem számolták bele a kutatásba, a becsült értékek jóval a parkok területére bekerülő valódi mennyiség alatt vannak.

Kutatók az elmúlt évben arra jutottak egy elemzés során, hogy az emberek csak a táplálék révén évente 40-50 ezer műanyagrészecskét fogyasztanak el, ebbe nem számították be a légzés útján a szervezetbe került mennyiséget.

Egyelőre nem tisztázottak ennek az egészségügyi kockázatai. Szakértők szerint valószínűleg gyulladásos reakciókat idézhet elő. Emellett problémát jelenthetnek a részecskékkel együtt felvett kémiai anyagok is, mint a gyomirtó-, rovarirtó- és lágyítószerek.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018