eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk

A nemzeti parkok is tele vannak műanyagrészecskékkel

A korábban véltnél több műanyagrészecskét találtak az Egyesült Államok nyugati részének nemzeti parkjaiban és természetvédelmi területein.

Becslések szerint évente több mint ezer tonnányi részecske ülepszik le itt - közölték kutatók a Science című tudományos lapban bemutatott tanulmányukban.

A Utah Állami Egyetem kutatója, Janice Brahney és munkatársai olyan területeket vizsgáltak, mint a Grand Canyon, a Rocky Mountain és a Joshua Tree nemzeti park.

A több mint ezer tonnányi részecske mintegy 123 millió műanyag vizespalacknak felel meg.

A vizsgált 496 360 négyzetkilométernyi összterületre átszámolva ez a mennyiség négyzetméterenként átlagosan 132 bekerülő részecskét jelent naponta.

A mikrorészecskék az öt milliméteres átmérőjűnél kisebb műanyagdarabok. Ilyen apró részecskéket mutattak ki már hóban, élelmiszerben és ivóvízben is.

Az Egyesült Államok 330 millió lakójának mindegyike naponta 340 gramm műanyagszemétért felelős. Ez részben a természetbe kerül, ahol lassan bomlik le egyre kisebb alkotórészeire. A mikroműanyag-részecskék bekerülnek a folyókba és tavakba, a tengerbe, a talajba és a légkörbe is.

Brahney és csapata 14 hónapon át az Egyesült Államok nyugati nemzeti parkjainak és természetvédelmi területeinek 11 pontján gyűjtöttek rendszeresen mintákat és vizsgálták a műanyagrészecskék eredetét és összetételét. Eredményeik szerint városokból és lakott területekről származnak és a vizekben rendszerint tovább darabolódnak.

A részecskék egy része a légkörön keresztül, eső formájában kerül be a területekre. A mikroműanyag többnyire ruhaanyagokból és ipari eredetű anyagokból származik, egyharmaduk ipari festékekre és zománcokra vezethető vissza - vélik a tudósok.

Kiemelték: mivel a fehér és átlátszó részecskéket egyáltalán nem számolták bele a kutatásba, a becsült értékek jóval a parkok területére bekerülő valódi mennyiség alatt vannak.

Kutatók az elmúlt évben arra jutottak egy elemzés során, hogy az emberek csak a táplálék révén évente 40-50 ezer műanyagrészecskét fogyasztanak el, ebbe nem számították be a légzés útján a szervezetbe került mennyiséget.

Egyelőre nem tisztázottak ennek az egészségügyi kockázatai. Szakértők szerint valószínűleg gyulladásos reakciókat idézhet elő. Emellett problémát jelenthetnek a részecskékkel együtt felvett kémiai anyagok is, mint a gyomirtó-, rovarirtó- és lágyítószerek.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×