eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az idei volt az elmúlt száz év legmelegebb januárja

Az idei volt a legmelegebb január a Földön a rendszeres mérések kezdete óta. Ez a kilencedik egymás követő hónap, amely megdöntötte a globális melegrekordot az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) friss adatai szerint.

A szárazföldek és vizek átlagos hőmérséklete 1,04 Celsius-fokkal volt magasabb az elmúlt hónapban, mint a 20. század januárjainak átlaga.

A NOAA januárban hozta nyilvánosságra, hogy 2015 volt a legforróbb év a 19. század végén megkezdett mérések óta. A globális átlaghőmérséklet 0,9 Celsius-fokk
al lépte túl a 20. század átlagát. Az idei január globális átlaghőmérséklete 13 fok volt.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint a múlt hónap haladta meg az átlagot a legnagyobb mértékben az eddigi rekordhónapok közül. A korábbi legnagyobb eltérést a NOAA szerint 2015 januárjában mérték.

Az északi-sarki tengereken is rekord született januárban: most volt a januári átlaghoz mért legkevesebb jég.

Voltak az átlagosnál hidegebb helyek Amerikában, Európában és Ázsiában, ám ennél nagyobb jelentőségű volt a sosem látott meleg az északi-sarkvidéki területeken - Szibéria, Északkelet-Kanada és Alaszka nagy részén.

Ezeknek a régióknak a hőmérséklete okozta a jég kiterjedésének mélypontját egy olyan időszakban, amikor egyébként a jegesedés a jellemző - mondta Jessica Blunden, a NOAA klímakutatója.

A kilenc egymás utáni rekordmeleg hónap megfelel az 1997 júniusa és 1998 februárja közötti kilenc hónapos sorozatnak, ekkor volt legutóbb erőteljes El Nino-jelenség a Földön.

A rekordot egyelőre az 1944-es év tartja, amikor tíz egymás utáni hónapban mértek rekordmagas hőmérsékletet. Blunden szerint valószínű, hogy az idei februárral újra meglesz a csúcstartó hónapok tízes sora.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×