eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A világ egyik legnagyobb tengeri rezervátumát hozza létre Chile

A világ egyik legnagyobb tengeri rezervátumát hozza létre Chile a Csendes-óceánon, a Húsvét-szigetek körül - jelentette be a dél-amerikai ország elnöke hétfőn A mi óceánunk nevű nemzetközi konferencián a chilei Vina del Mar tengerparti városban.

Michelle Bachelet közölte, hogy védetté nyilvánítanak 720 ezer négyzetkilométernyi területet a rejtélyes fejszobrairól híres, a szárazföldtől 3750 kilométerre fekvő Húsvét-szigetek, az őslakosok nyelvén Rapa Nui körül, és további rezervátumokat alakítanak ki más szigetcsoportok, köztük a Juan Fernández-szigetek körül, együttesen több mint egymillió négyzetkilométeren.

Környezetvédők szerint a nemzeti parkká nyilvánítás segítheti a halállományok újraépülését és 142 olyan faj megmentését, amely sehol másutt a világon nem fordul elő. A védendő terület egyike azoknak a zónáknak a Földön, amelyekben a legsűrűbb a csak ott előforduló fajok száma.

A kétnapos óceánügyi konferencián, amelyen 90 ország 400 közéleti, tudományos és üzleti személyisége vesz részt, Barack Obama amerikai elnök videóüzenetben jelentett be két új tengeri rezervátum létrehozását: Maryland államban 36 négyzetkilométert nyilvánítanak védetté a Potomac-folyón és a Mallows-öbölben, egy olyan térségben, ahol csaknem 200 hajóroncs fekszik a víz mélyén és számos veszélyeztetett tengeri faj él, és egy legalább 39 ismert, köztük 15 történelmi jelentőségűnek minősített hajóroncsot magában foglaló 2265 négyzetkilométeres területet a Michigan-tavon. 2000 óta ezek lesznek az első, a szövetségi kormány által létrehozott tengeri rezervátumok.

A chilei konferencián John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok a jövőben erélyesebben fellép az illegális halászat ellen, és Sea Scout (Tengeri cserkész) néven globális kezdeményezést is indít e célból.

A világ legnagyobb védett tengeri területe jelenleg az 1,27 millió négyzetkilométeres csendes-óceáni Pacific Remote Islands Marine National Monument, ahol tavaly tiltotta meg az Obama-kormány a kereskedelmi halászatot, a mélytengeri bányászatot és többféle más gazdasági hasznosítást.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×