eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

Új fegyver a malária ellen?

Szúnyogevő pók lehet az új fegyver a malária ellen - állapította meg egy nemzetközi kutatás.

Új-zélandi, szingapúri és maláj tudósok azt fedezték fel, hogy a malajziai ugrópók (Paracyrba wanlessi) az első és eddig egyetlen ragadozó, mely a rovar teljes életciklusának minden fázisában - a lárvától a bábon át a kifejlett vérszívó állapotig - fogyasztja a szúnyogot.

"Azért jelentős a felfedezés, mert a vízben élő lárva és báb nagyon eltér a felnőtt repülő rovartól, amely vér után kutatva gyötri az embereket. Az ugrópóknak nem kell megtanulnia, hogyan állapítsa meg a különböző fázisokról, hogy ugyanarról a rovarról van szó" - írta közleményében Fiona Cross, a Canterbury Egyetem munkatársa, a kutatás egyik résztvevője.

Az ugrópókoknak a lehetséges zsákmányállatok nagy választékát kínálták a kísérletben, és azok mindig a szúnyogot választották, bármilyen stádiumában is találkoztak vele - írta a kutató.

A malajziai ugrópók lehullott bambuszhajtásokban él, ahol a víz kis réseken át behatol a fa belsejébe, így innen könnyen vadászhat mind a vízben élő lárvákra és bábokra, mind a felnőtt szúnyogokra, melyek ide térnek vissza petét rakni.

"Ha olyan állatot találunk, amelynek kedvenc zsákmánya a szúnyog, azzal az egyik legmakacsabb emberi betegség, a malária terjesztőinek természetes ellenségére bukkanunk" - írta Cross.

"A kutatásnak ebben a szakaszában nem mondhatjuk, hogy az ugrópók a szúnyogirtás eszköze lesz, eme egyedülálló ragadozó biológiájának tanulmányozása azonban sokat segíthet" - fűzte hozzá a kutató.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×