eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tizenhatodik századból származó brit pénzérmét fedeztek fel Kanadában

Tizenhatodik századból származó brit pénzérmét talált egy kincskereső Kanada legnyugatibb tartományában. A lelet megingathatja azt a nézetet, amely szerint a spanyolok megelőzték az angolokat, amikor 1774-ben felfedezték a mai Brit-Kolumbiát.

Bruce Campbell nyugdíjas december közepén bukkant rá a 435 éves pénzérmére a tartomány fővárosa, Victoria egy folyójának partján.

A hivatalos történetírás szerint a spanyolok tették először a lábukat 1774-ben a Kaliforniától északra fekvő vidékre, őket négy év múlva követte az angol James Cook kapitány.

Campbell érméje most egy másik elmélet számára nyújthat bizonyítékot: eszerint Francis Drake brit tengerész egy kaliforniai expedíciója során már 1579-ben elérte a Csendes-óceán északi partvidékét. Felfedezését azonban I. Erzsébet királynő parancsára titokban tartotta, nehogy magukra haragítsák a gyarmatosításban élen járó Spanyolországot.

Samuel Bawlf az úgynevezett Drake-elmélet legfőbb képviselője. Szerinte a britek adták a pénzérméket az őslakóknak, hogy bejelentsék a föld iránti igényüket a későbbi felfedezőkkel szemben. Eddig két 16. századi brit pénzérmét fedeztek fel Kanada legnyugatibb tartományában: az egyiket 1930-ban, a másikat az 1970-es években.

Grant Keddie, a Royal British Columbia Museum régésze úgy vélte, Bawlf teóriájára egyszerűen nincs elegendő bizonyíték. Drake utazásáról nem állnak már rendelkezésre feljegyzések, a dokumentumok egy 17. századi közepén kitört londoni tűzben vesztek oda.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×