eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Így csap le a hidegvérű gyilkológép

Az Adélie-pingvinek (Pygoscelis adeliae) valódi hidegvérű gyilkológéppé válva csapnak le zsákmányukra az Antarktisz körüli fagyos vizekben - állapították meg japán kutatók.

A tokiói Nemzeti Sarkkutató Intézet munkatársaként dolgozó Vatanabe Juki szerint az Adélie-pingvinek észrevétlenül képesek becserkészni mit sem sejtő áldozataikat. A szakember ezen a héten tette közzé azt a 2010 decemberében készült felvételt, amely egy pingvin szemszögéből mutatja be a hatékony hal- és krillvadászat fortélyát. A kutatók több mint egy tucatnyi pingvin hátára erősítettek apró videokamerákat, és azok révén tettek szert a lenyűgöző felvételekre.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közölt tanulmány szerint a rögzített anyagon jól látható, amint az apró rákfélék megpróbálnak elmenekülni éhes támadóik elől, ám ez cseppet sem zavarja a pingvineket, amelyek egyben lenyelik a becserkészett zsákmányokat. Az állatokra szerelt kamera automatikusan bekapcsolt, amikor a pingvinek alámerültek a jéghideg habokba, és kilencven percen keresztül rögzítette a víz alatti történéseket.

A szakemberek két gyorsulásmérőt is erősítettek az állatok fejére és testére, hogy a kapott adatok alapján kiszámíthassák, milyen gyorsan falják fel apró áldozataikat. "Korábban úgy véltük, hogy a krillek talán csak véletlenül kerülnek a pingvinek gyomrába, miközben azok valami más zsákmányra vadásznak - húzta alá Vatanabe. - A felvételből azonban világossá vált, hogy a madarak kifejezetten az apró rákokra utaznak, és egymás után kebelezik be azokat."

A kutatók azt is megállapították, hogy a pingvinek nem csupán véletlenszerűen portyáznak a vízben, hanem a jégtakaró peremén várják, hogy a sűrű rákraj a közelükbe érjen, és csak akkor vetik magukat a hullámokba. A krillvadászat gyors és rendkívül hatékony: a vizsgált pingvinek átlagosan két világítórákot faltak fel másodpercenként, nagyjából 244 aprósággal végezve a megfigyelt kilencven perc alatt.

Vatanabe célja, hogy a jövőben hasonló módon tanulmányozza a cápák vadászati-táplálkozási módszereit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×