eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A "laboratórium", ahol az esőerdőt kutatják

A legtöbbet szenvedett brazíliai ökoszisztéma, az atlanti esőerdő kutatásának valóságos laboratóriumává vált az ország déli részén fekvő Salto Morato rezervátum.

A legnagyobb brazíliai kozmetikai cég, az O Boticario 1994-ben hozta létre a 22,5 négyzetkilométeres magánrezervátumot a Paraná szövetségi államban található Guaraquecaba közelében.

Az atlanti őserdőt, amely felfedezésekor, az 1500-as években az egész brazil partvidéket beborította, és több mint 1,3 millió négyzetkilométert, azaz Amazónia egynegyedének megfelelő területet tett ki, a Föld leggazdagabb biodiverzitását mutató ökoszisztémájának tekintik. Mostanra azonban már csak 28 600 négyzetkilométer marad belőle, többségében különböző természetvédelmi területeken.

A fák között 2200 ezer madár-, emlős-, hüllő- és kétéltű faj él. Közel 200 madárfaj csak ezen az élőhelyen található meg, akárcsak a dél-amerikai kontinens kihalóban lévő fajainak 60 százaléka.

A nagyközönség számára 1996-ban megnyitott Salto Moratóban az O Boticario által fizetett tudóscsoport a növény- és állatvilágot tanulmányozza. A rezervátum 342 madár-, 43 béka-, 55 hal-, 36 hüllő- és 58 emlősfaj élőhelye. A kutatók új halfajokat és háromujjú békát is felfedeztek a területen, és két kamera segítségével legalább három pumát is láttak a természetvédelmi területen.

Az egyik legfőbb veszélyt a fákat kivágó illegális pálmabélgyűjtők és vadászok jelentik. A leginkább veszélyeztetett állatok az ocelot, a fehérajkú pekari, a puma, a tatu és a fácánnal rokon jacu - mondta el Eros Amaral Ferreira, az évente 5000 látogatót fogadó rezervátum igazgatója.

Salto Moratót 1999-ben vették fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezete, az UNESCO világörökségi listájára.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×