eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megtalálták a Tatuint

Megtalálták a Csillagok háborújának Tatuinját, a Kepler 16b katalógusjelű planétának ugyanis ugyanúgy két napja van, mint Luke Skywalker "szülőbolygójának". A felfedezésről a Science pénteki számában jelent meg tanulmány.

A 200 fényévnyire lévő planétát az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler segítségével fedezték fel. Az űrteleszkóp úgynevezett tranzit módszerrel, a csillagok fényében az előttük áthaladó planéták okozta parányi elhalványulásokat figyelve kutat a lakhatósági zónában lévő bolygók után, amelyek - mivel épp "megfelelő" távolságra vannak napjukhoz - sem nem túl hidegek, sem nem túl forrók az élet számára.

A tudósok már régóta feltételezték olyan kettős csillagrendszerek létét, amelyek saját bolygóval rendelkeznek, de most első ízben sikerült felfedezniük egy olyan planétát, amely egymás körül keringőző napokat "kerülget". A Kepler űrtávcső a csillagfény első elhalványulása után regisztrálta a másodikat, majd a harmadikat - ebből következtettek a tudósok, hogy egy bolygó is része a rendszernek.

Ám míg a Tatuin sziklás, sivatagos bolygó, a Kepler 16b hideg gázóriás: kisebb és alacsonyabb hőmérsékletű csillagok körül kering, mint a Nap, ezért felületén a hőmérséklet mínusz 73-101 Celsius-fok lehet.

Tömegében és méretében a Kepler 16b a Jupiterhez hasonló; 229 nap alatt kerüli meg a két csillagot, amelyektől 104,6 millió kilométerre van, körülbelül akkora messzeségben, mint a Nap és a Vénusz közötti távolság.

A Tatuin a Csillagok háborúja elképzelt világában egy nagyrészt homokkal borított bolygó a Galaxis Külső Peremén, az Arkanis szektorban, a galaxis középpontjától 43 000 fényév távolságra. A bolygónak két napja van, a Tatu 1 és Tatu 2, amelyek egymástól nem túl nagy távolságra keringenek egymás körül, így fizikai kettőscsillag-rendszert alkotnak, ezért napközben állandó a forróság, ami éjszaka gyorsan lehűl a vékony felhőréteg miatt. A bolygó a két naptól nagyjából 1,1 CsE távolságban kering, ennek következtében felszínét 1,7-szer annyi napsugárzás éri, mint a Földet. (1 CsE - csillagászati egység, a Nap és a Föld közötti 149,7 millió kilométeres távolság.)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×