eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A nőknél is húgyhólyagrákot okozhat a dohányzás

Minden második húgyhólyagrák a dohányzásra vezethető vissza az Egyesült Államokban. Ez pedig nemcsak a férfiakat érinti, hanem a nőket is - derült ki a legújabb kutatásból.

Az eddigi tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy a nőknél előforduló húgyhólyagrák-esetek 20-30 százaléka vezethető vissza a dohányzásra. Valójában azonban 50 százalékos ez az arány - közölte az amerikai Nemzeti Rákintézet (NCI).

A legújabb eredmények egy 1995 és 2006 között 450 ezer résztvevővel az egészség és táplálkozás témakörében készített felmérésen alapulnak. Ezek szerint a dohányosok számára a húgyhólyagrák kialakulásának kockázata nagyobb, mint azt eddig gondolták.

"A dohányosok számára a nemdohányzókhoz képest négyszer nagyobb a kockázata annak, hogy húgyhólyagrákban betegszenek meg" - fejtette ki Neal Freedman, a tanulmány szerzője. A korábbi munkákban csak háromszoros kockázatot említettek.

A szakértő szerint az arány növekedésének hátterében az állhat, hogy megváltozott a cigaretták összetétele. Bár ma már kevesebb kátrányt és nikotint tartalmaznak, magasabb koncentrációban jelenik meg bennük az ismert rákkeltő anyag, a béta-naftil-amin. Ez magyarázhatja azt is, hogy harminc éve alig változott az Egyesült Államokban előforduló húgyhólyagrákos esetek aránya, miközben a dohányzók száma ugyanebben az időszakban csökkent.

Az Egyesült Államokban az orvosok évente hetvenezer embert diagnosztizálnak húgyhólyagrákkal, közülük 15 ezren meghalnak a betegség következtében.

A tanulmány az amerikai orvosszövetség JAMA című lapjában olvasható szerdától.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×