eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Magyarország számára stratégiai partner Kína

A világpolitika meghatározó ereje áttevődött az ázsiai térségbe - mondták kutatók a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének Kínával foglalkozó konferenciáján. A szakértők arról is beszéltek, hogy Magyarország számára stratégiai fontosságú az ázsiai országgal való kapcsolat.

Napjainkra a geopolitika centruma az euroatlanti térségből áthelyeződött az ázsiai-csendes-óceáni térségbe, öt nagyhatalom: Kína, USA, Japán, India és Oroszország viszonyrendszere vált meghatározóvá - mondta Hernádi András, a Világgazdasági Kutatóintézet külső munkatársa.

Kína békésen szeretné rendezni az Észak-Koreával kapcsolatos problémákat is, miközben fegyveres úton könnyen megoldhatná a fennálló konfliktusokat. Iránnal kapcsolatban is békés megoldásra törekszik, az energiaellátása szempontjából fontos, hogy a perzsa állam ne keveredjen fegyveres és főleg ne nukleáris konfliktusba - hangsúlyozta a szakértő.

Németh Iván - aki szintén külső kutatóként vett részt a Kínával kapcsolatos kutatásban - arról beszélt, hogy szerinte a következő két évtizedben várhatóan továbbra is az Egyesült Államok lesz az első számú szuperhatalom.

Kína egyelőre regionális szinten tekinthető első számú nagyhatalomnak. Világ- és geopolitikai megerősödését gátolja, hogy nincs közvetlen földrajzi kapcsolata az atlanti-térséggel - vélekedett.

Rácz Lajos, Magyarország egykori pekingi katonai attaséja kiemelte, hogy Kína megítélése a magyar gazdaságpolitika számára az uniós piacok melletti legfőbb stratégiai kérdés. Rácz Lajos szerint Kína gazdasági, kulturális és társadalmi szinten is nyitott Magyarország számára és baráti viszonyra törekszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×