eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Inka módszerrel a globális felmelegedés ellen

Felélesztenék Peruban az inkák teraszos földművelési módszerét a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében.

Az Amerikaközi Fejlesztési Bank (IADB) és a perui agrárminisztérium szakemberei által kidolgozott, őslakos közösségek körében megvalósítandó program keretében egymillió négyzetkilométernyi területen élesztenék fel az inkák teraszos módszerét, mely "történelmileg jó eredményeket tud felmutatni" - fogalmaz közleményében az IADB, mely 100 millió dollárral (22 milliárd forinttal) támogatja a projektet.

Az agrártárca szerint az ősi módszerek felélesztése a terméshozam növelése mellett az andoki őslakos közösségek globális felmelegedéshez való alkalmazkodásában is fontos szerepet játszhat.

A program első, kísérleti szakasza még idén elindul a Limához közei Huarochiri tartomány fővárosában, Matucanában. A másfél négyzetkilométeren, másfél millió dollárból (330 millió forintból) megvalósuló próbaberuházás több mint 240 ember helyzetén javíthat - mondta Rodolfo Beltran Bravo, egy mezőgazdaságért felelős vezető tisztviselő.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×