A perth-i Telethon Intézet gyermekegészség-kutató csoportjának tudósai megállapították, hogy az olyan étrend amely túl sok zsírt, finomított cukrot és nátriumot tartalmaz, kétszeresére növelheti a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kialakulását ahhoz az étrendhez képest, amelyben csökkentik ezek mennyiségét.
Az International Journal of Attention Disorders hasábjain megjelent tanulmány arra hívja fel a tizenévesek
figyelmét, hogy táplálkozzanak a kutatók által egészséges diétaként fémjelzett módon. Egyenek sok friss gyümölcsöt és zöldséget, magvakat és halat, valamint omega-3 zsírsavakban, folsavban és rostban gazdag ételeket, mert ettől szellemileg egészségesek lesznek, az agyuk pedig optimálisan működik.
Mindazonáltal a kutatók rámutatnak: nem világos, hogy az egészséges diétával bevitt, alapvető tápanyagok feltétlenül szükségesek-e az agyműködéshez - különös tekintettel a figyelemre és a koncentrációra -, illetve hogy a nyugati típusú étrendekben megtalálható színezékek, ízesítők és más adalékok felerősítik-e az ADHD tüneteit.
Viszont az ADHD-t jellemző túlzott impulzivitás szorosan összefügg az alacsony tápértékű gyorséttermi étkezéssel - figyelmeztetnek a kutatók.