eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin

így lesznek étrendjüktől hiperaktívak a fiatalok

Összefüggést fedeztek föl ausztrál kutatók a feldolgozott, sült, illetve finomított élelmiszerek, valamint a gyorsételek fogyasztása, és a főleg fiatalkorúakat érintő figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) között.

A perth-i Telethon Intézet gyermekegészség-kutató csoportjának tudósai megállapították, hogy az olyan étrend amely túl sok zsírt, finomított cukrot és nátriumot tartalmaz, kétszeresére növelheti a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kialakulását ahhoz az étrendhez képest, amelyben csökkentik ezek mennyiségét.

Az International Journal of Attention Disorders hasábjain megjelent tanulmány arra hívja fel a tizenévesek

figyelmét, hogy táplálkozzanak a kutatók által egészséges diétaként fémjelzett módon. Egyenek sok friss gyümölcsöt és zöldséget, magvakat és halat, valamint omega-3 zsírsavakban, folsavban és rostban gazdag ételeket, mert ettől szellemileg egészségesek lesznek, az agyuk pedig optimálisan működik.

Mindazonáltal a kutatók rámutatnak: nem világos, hogy az egészséges diétával bevitt, alapvető tápanyagok feltétlenül szükségesek-e az agyműködéshez - különös tekintettel a figyelemre és a koncentrációra -, illetve hogy a nyugati típusú étrendekben megtalálható színezékek, ízesítők és más adalékok felerősítik-e az ADHD tüneteit. 


Viszont az ADHD-t jellemző túlzott impulzivitás szorosan összefügg az alacsony tápértékű gyorséttermi étkezéssel - figyelmeztetnek a kutatók.
"Nem tudhatjuk persze pontosan, hogy a tápanyagban szegény étrend vezet-e a hiperaktivitáshoz, vagy fordítva: a folyton visszatérő éhségérzettől lesznek hiperaktívak a fiatalok" - nyilatkozta a vizsgálatot vezető Wendy Oddy.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×