eur:
395.08
usd:
370.9
bux:
65135.27
2024. április 19. péntek Emma

Agykárosodást okozhat a sírás a csecsemőknek?

Dr. Penelope Leach szerint azoknál a babáknál, akiket sírni hagynak, nagyobb arányban léphet fel a későbbiekben agyi probléma. A gyermekszakértő a legújabb tanulmányokra hivatkozik.

Azoknak a gyermekeknek, akik hosszú időn keresztül sírnak, károsodhat az agyuk, ami a későbbiekben tanulási nehézségeket is előidézhet. Dr. Leach a Születéstől öt éves korig című 1977-es könyv szerzője, elmondta: "Ez nem vélemény, hanem tény, hogy potenciálisan veszélyt jelent a csecsemőkre, ha sírni hagyják őket. Már azt is tudjuk, hogy miért!"

Azonban más szakértők szerint a csecsemőket hagyni kell sírni, akár húsz percig is. Néhányan - például Gina Ford, Az elégedett baba könyvének szerzője - azt tanácsolja a szülőknek, hogy tartsák kezükben az irányítást és éjszakánként hagyják sírni gyermeküket addig, amíg ki nem alakul náluk egy szabályos alvási minta. Azonban Dr. Leach meggyőződése, hogy a csecsemőknek nincs meg a szellemi érettségük ahhoz, hogy megtanulják, mikor kell aludniuk.

"Természetesen a csecsemő, akit sírni hagynak, egy idő után biztosan abba fogja hagyni, de nem azért, mert önállóan megtanulta, hogy aludnia kell. Hanem azért, mert kimerül és lemondott arról, hogy segítség érkezik hozzá."

A sírás ugyanis egy stressz helyzet, ami növeli a stressz hormon szintjét, a kortizolét. A sok sírástól pedig olyan magas lesz a kortizol aránya a szervezetben, ami megrongálhatja az újszülöttek agyát.

"Ez persze nem azt jelenti, hogy a csecsemőknek nem szabad sírniuk vagy a szülőknek aggódniuk kell, ha sírni kezd a gyermekük. Minden baba sír egyesek többet, mások kevesebbet. Nem a sírás tesz rosszat a csecsemőnek, hanem az, ha sokáig hagyják sírni őket."

A kutatások még nem támasztották alá egyik oldal álláspontját sem. Viszont a vizsgálatok szerint az esetek ötven százalékában, azokban a családokban van gond a csecsemők alvási szokásaival, ahol a szülők párkapcsolatában is probléma van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×