eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem voltak szemfogai az ősidők csúcsragadozójának

Nyolcmillió évvel ezelőtt élt erszényes oroszlán (Thylacoleo carnifex) fosszíliáit fedezték fel ausztrál tudósok Északi Terület szövetségi államban.

A pleisztocén időszakban élt erszényes oroszlán nem volt rokona a mai oroszlánnak. Nevét egyrészt macskaszerű megjelenése miatt kapta, másrészt azért, mert az erszényes emlősök világában olyan csúcsragadozó lehetett, mint az afrikai szavannák oroszlánja.

Testhossza 1,5-2 méter között lehetett, súlya pedig 100-130 kilogrammot tett ki. Egyedülálló fogazattal rendelkezett: összesen 26 foga volt, ám nem voltak szemfogai, viszont nagyméretű metszőfogai és erősen specializálódott, pengeszerű éllel rendelkező 5-6 centiméter hosszú tépőfogai voltak. Ezzel a fogazattal az erszényes oroszlán harapása (az állat testtömegéhez képest) a legnagyobb erejű volt minden a Földön valaha élt állat harapása közül.

Peter Murray paleontológus közlése szerint egy 100 méterszer 200 méteres területen 30 különböző állatfaj legkevesebb nyolcezer egyedének maradványait fedezték fel. A történelem előtti állatok csontjait egy gigantikus sárlavina sodorhatta a helyszínre - olvasható a Northern Territory News ausztrál lap online kiadásában.

Az állatok nagy valószínűség szerint a szárazság következtében pusztultak el egy kiszáradt folyó medrében. Később az özönvízszerű esőzések miatt felduzzadt folyó felkapta a csontokat, amelyeket a vizes-sáros folyam az árterületen "köpött ki" - magyarázta Peter Murray, hozzátéve, hogy a megszikkadt sár őrizte meg a csontkeveréket a távoli utókor számára.

A leletek között szerepelnek egy 2500 kilogrammos rinocérosz, valamint egy óriási lúd csontjai.

Peter Murray szerint a legérdekesebb lelet egy bika nagyságú tapír koponyája és csontozata. Az őskori lény bozontos szemöldökkel, s borotvaéles karmokkal rendelkezett.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×