eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A vörös mez garancia a sikerre

A vörös mezes versenyzők és csapatok többször győznek, mint a többi színt viselő sportolók - derült ki egy német kutatásból.

A münsteri egyetem sportpszichológusai tanulmányukban kimutatták, a sportolók tíz százalékkal több gólt szereznek vagy pontot érnek el vörös színű mezben. A szakértők szerint a vörös szín magabiztossággal tölti el a versenyzőket és a csapatokat, agresszívebben lépnek fel az ellenféllel szemben.

A német kutatók videón tekvandó mérkőzéseket mutattak be tapasztalt bíróknak. Az egyik versenyző kék, a másik vörös színű mezben volt, de némely meccsnél digitálisan megváltoztatták a színeket. Az a sportoló, aki vörösben volt, 13 százalékkal több pontot kapott a bíróktól, mint amikor a kék felszerelést viselte.

Ha az egyik versenyző erős, a másik pedig gyenge, ez nem változtat semmin, ám ha szoros a csata, a szín is befolyásoló lehet - mondta Norbert Hagemann, a kutatás vezetője.

Korábban több tanulmány foglalkozott a sport és a színek kapcsolatával. 2004-ben a Durhami Egyetem munkatársai az ökölvívást és a birkózást vizsgálva azt mutatták ki, hogy az összecsapások 55 százalékában a vörös mezes sportoló nyert.

Emellett még egy érdekességről lehetett olvasni: tavaly a Chelsea-nél azért választották a kapusmeznek az élénk narancssárga színt, mert kutatók szerint ez megzavarja a csatárokat a koncentrálás közben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×