eur:
389.65
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A szénhidrátszegény diéta tönkreteszi az ereket

A húsban gazdag, de szénhidrátban szegény diéta árt az ereknek és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét - derül ki egy vizsgálat eredményéből.

Káros lehet az a diéta, amely sok hal, hús és sajt fogyasztásán alapul, de kiiktatja a szénhidrátokat. A fogyókúra igen közkedvelt manapság, pedig sokat árt az ereknek.

Mindezt a New York-i Beth Israel Medical Center kutatói állapították meg, egereken végzett kísérletek alapján.

Az intézmény munkatársai, valamint független kutatók is azt állítják: a szervezet számára a legoptimálisabb a kiegyensúlyozott diéta, azaz az, amely semmilyen tápanyagot nem von meg a szervezettől, csupán csökkenti azok bevitelét.

A diéta a '90-es évek óta közkedvelt világszerte. A New York-i intézmény elhatározta: kivizsgálja, hogy mindez milyen hatással van a szívre és az erekre.

Kísérleteik során az egereket három csoportba osztották, az egyes csoportokat más-más étrend szerint etették. Az egyik csoport étkezésén nem változtattak, azaz a szokásos étrendet ették, a második zsírban gazdag ételeket kapott, míg a harmadik szénhidrátban szegény, de fehérjében gazdag ételeket kapott.

Kiderült, hogy a szénhidrátszegény étrendnek nincs koleszterincsökkentő hatása, az ereket azonban ez a diéta kifejezetten károsítja. Mindez szív- és érrendszeri betegségeket idézhet elő, például agyvérzést vagy infarktust.

Ugyan 12 hét után a szénhidrátszegény étrenden élő egerek soványabbak voltak, mint a kísérlet kezdetekor voltak, ereik azonban 15 százalékkal meszesebbek voltak, mint azoknak az egereknek, amelyek hagyományos étrend szerint táplálkoztak. A zsírban gazdag étrenden élők ereiben 9 százalékkal több lerakódást találtak a kutatók.

A kutatócsoport arra nem adott választ, mindez minek köszönhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 04:19
×
×
×
×