eur:
388.48
usd:
360.81
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A rákosokat is védi az aszpirin

Kisebb a halálozás veszélye azoknál a vastagbélrákos betegeknél, akik rendszeresen szednek aszpirint - állítják amerikai kutatók, akik két nagyszabású vizsgálatot végeztek 1.279 rákbeteg bevonásával.

A Harvard Egyetem orvosi karának kutatói két nagyszabású vizsgálatot végeztek annak kiderítésére, van-e összefüggés az aszpirin rendszeres szedése és a nem áttétes - első, második, illetve harmadik fázisban lévő - vastagbélrákosok túlélési esélyei között.

Az Andrew T. Chan vezette kutatócsoport 1.279 beteg vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a vastagbélrák diagnosztizálása utáni rendszeres aszpirin-szedés jelentősen csökkenti a betegség okozta halál kockázatát és általában a halálozás veszélyét.

Azokkal szemben, akik nem szedtek aszpirint, a gyógyszert rendszeresen fogyasztóknál 29 százalékkal csökkent a vastagbélrák okozta halál és 21 százalékkal az egyéb halálok veszélye.

Különösen megnő a túlélés esélye azoknál, akik a diagnózis előtt nem szedtek rendszeresen aszpirint: náluk 47, illetve 32 százalékkal csökken a mortalitás. Azoknak viszont, akik korábban is rendszeresen szedtek aszpirint, nem tudtak kimutatni jelentős esélyjavulást a diagnózis után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×