eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A 30 hetes magzatnak már vannak emlékei

Rövid távú, az elmúlt tíz percre kiterjedő memóriával már a 30 napos magzat is rendelkezik - állítják holland kutatók, akik 39 állapotos asszonyt vontak be a vizsgálatukba, és a magzatok reakcióját "vibroakusztikus" stimulációval mérték.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a memória már a magzatnál kifejlődik, de ennél többet eddig nem tudtak. A Maastrichti Egyetem klinikájának kutatói Jan G. Nijhuis igazgató vezetésével többre voltak kíváncsiak, ezért 39 állapotos nőt vontak be a vizsgálatba.

A magzatokat egy olyan műszerrel tesztelték, amely kombinálva bocsát ki vibrációs és hangingereket egy másodpercen keresztül minden 30. másodpercben, és megszámolták, hányadik alkalom után nem reagál a magzat - ekkorra ugyanis hozzászokik, és már nem tartja fenyegetésnek - magyarázta Nijhuis.

A kutatók szerint az ingerhez való hozzászokás egyfajta tanulási folyamat, amely feltételezi az ép központi idegrendszer meglétét. A vizsgálatról a Child Development című szaklap legutóbbi számában számoltak be.

A folyóirat háttér információi szerint az első hasonló vizsgálatot 1925-ben végezték, akkor azt figyelték, hozzászokik-e a magzat az ismétlődő autóduda-szóhoz. Azóta vizsgálták ugyanezt elektromos fogkefével, kapucsöngővel és vibroakusztikus stimulátorral is.

A hollandok most 30, 32, 34, 36 és 38 hetes magzatok reakcióját figyelték, és azt tapasztalták, hogy a 30 hetes magzatok is rendelkeznek rövid távú - tíz percre kiterjedő - memóriával. A 34 hetes magzat viszont már négy hétre is képes visszaemlékezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×