eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Már a strandon is támad a szuperbaktérium

A nyaralók eddig leginkább attól tartottak, hogy leégnek a tengerparton, vagy megcsípi őket egy medúza a vízben a kutatók szerint azonban ennél sokkal rosszabb is történhet velük: megfertőzheti őket az MRSA.

Nem nagy, de megvan az esély arra, hogy a szubtrópusi területek tengereiben fürdőzők megfertőződnek a sokféle antibiotikumnak ellenálló Staphylococcus aureus baktériummal - állítják a Miami Egyetem munkatársai. Lisa Plano professzor elmondta: kutatásaik szerint nagyjából 37 százalék az esélye, hogy az ilyen vizekben megmerítkezve ezzel efféle kórokozóval találkozunk.

A Staphylococcus aureus önmagában általában nem veszélyes: jól reagál az antibiotikumos kezelésre, és az emberek harmadának orrában vagy bőrén is megtalálható. Probléma akkor adódhat, ha kisgyermekek, idős vagy gyenge immunrendszerű emberek szervezetébe kerül. Igazán nagy baj pedig akkor van, ha valakit az általánosan használt antibiotikumoknak ellenálló fajtája (MRSA) támad meg.

A kutatók régóta tudják, hogy a staphylococcus a vízben is terjedhet, a Lisa Planóék által végzett kutatás - amelynek során 1300 strandolót vizsgáltak meg - azonban azt bizonyítja, hogy a nyilvános fürdőhelyeken, a tengervízben, sőt, olykor a homokban is kimutatható.

A szakértők azután vizsgálták meg a strandolókat, hogy azok negyed órát a tengerben töltöttek, aminek során öt liternyi vizet gyűjtöttek össze körülöttük. A minták 37 százalékában ott volt a Staphylococcus, ezeknek 3 százaléka az ellenállóbb fajtának, MRSA-nak bizonyult.

"Tudjuk, hogy az MRSA kimutatható a tengeri emlősökben, például a delfinekben és fókákban, mi arra utal, hogy a kórokozó a vízben van" - magyarázta a professzor, megjegyezve: azt egyelőre nem sikerült kideríteni, meddig képes a baktérium a tengerben életben maradni.

Mégsincs értelme kerülni a strandokat - jegyezte meg Lisa Plano, aki azt javasolja a fürdőzni készülőknek: a vízbe merészkedés előtt és után is zuhanyozzanak , és ha nyílt sebük van, maradjanak távol a fürdőhelyektől.

A MRSA alaposan ráijesztett az orvosokra: a kórokozó meglehetősen agresszív, és bár korábban főként a kórházakban fordul elő, az Egyesült Államokban ma már az egyébként egészséges emberek is megfertőződnek tőle. A szakértők hangsúlyozzák: az ilyen "szuperkórokozók" terjedése csak az antibiotikumok indokolatlan használatának visszaszorításával állítható meg.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×