eur:
388.35
usd:
360.48
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Okosabb lesz az a gyerek, akit babusgat az édesanyja

Nem csupán mentális, pszichológiai hátrányt szenved az a gyerek, aki csupán a legfontosabb létszükségleteket kapja meg a szüleitől gondoskodó szeretet helyett, hanem butább is lesz a társainál - derül ki egy tanulmányból.

A Portsmuthi Egyetem 46 árva csimpánz bevonásával készült vizsgálata szerint az anyjukkal szoros érzelmi kapcsolatban lévő állatok sokkal jobban teljesítenek a kognitív teszteken, mint azok, amelyek csak az alapvető ellátást kapják meg.

Az ötvenes években Harry Harlow már végzet hasonló kísérleteket rhesus majmokon, amelyekből kiderült, hogy a szeretet nélkül felnőtt majmok komoly pszichológiai problémákkal küzdenek.

Harlow készített egy kalitkát, amelyben egy mű majommamát helyezett el, ami huzalból készült, az arca pedig műanyagból. A műállatnál volt egy etetőüveg. A kalitkában volt egy másik műmajom is, ezt azonban bársonyos anyaggal vonták be. A kis majmok egész nap ez utóbbin lógtak, a másikhoz csak enni mentek oda, azaz a puha érintés sokkal fontosabb volt a számukra az ételnél.

De még így is, mire fölnőttek, mentálisan visszamaradottak lettek a majmok, maguk sem voltak képesek ellátni az anya szerepét, mivel nem volt fogalmuk arról, mit kellene tenniük.

Aztán Harlowék elkülönítettek kis majmokat, így azok semmilyen kapcsolatba nem tudtak lépni társaikkal. Nem látták, nem hallották, nem érintették egymást. Szerencsére az így előidézett mentális leépülést vissza tudták fordítani azzal, hogy egészséges majmokat küldtek közéjük, amelyek kvázi terapeutaként működtek.

Ez a kísérlet azért volt fontos, mert akkoriban a gyermekorvosok, a gyermekjóléti szakértők és a nagymamák is azt szorgalmazták, hogy a szülők ne reagáljanak a gyerek sírására, és úgy vélekedtek, hogy az újszülötteknek egyedül kell aludnia, és nem szabad őt túlságosan elkényeztetni.

Harlow ezt változtatta meg. A kismamáknak megengedték, hogy a gyermekük mellettük aludhassanak a kórházban, és senki nem nézett ferde szemmel arra, aki kenguruban hordta a gyereket.

A mostani felmérés mindehhez annyit tesz hozzá, hogy a szerető szülők körében felnőtt gyerekek nem csupán mentálisan lesznek egészségesek, hanem okosabbak is, mint kevésbé szerencsés társaik.

A tudósok úgy mérték fel a 12 hónapos csimpánzok képességeit, hogy elvégeztették velük a hasonló korú gyerekeknek szánt teszteket. A szeretetteljesen nevelt csimpánzok sokkal jobban teljesítették ezt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×