eur:
389.69
usd:
364.29
bux:
68100.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hatással lehet a gyermek DNS-ére, sokat játszott-e a szülő kiskorában

Sokat játszott ön gyerekkorában? Ingergazdag környezetben nőtt fel? Ha igen, a gyermeke okosabb lehet - derítette ki egy kutatás. Azaz a környezet megváltoztathatja a DNS-t.

Azok a nők, akiknek a gyerekkora ingerekben gazdagabb volt, valószínűleg élénkebb észjárárú gyermeket nevelnek majd - derül ki egy kutatásból. A tudósok úgy találták, hogy az anya gyermekkori élményei közvetlen hatással vannak a gyermeke memóriájára és tanulási képességére.

"A tanulmány eredményeiben meglepő, hogy a gyerekkor gazdagabb környezete hatással van a következő nemzedékre is" - mondta Dean Hartley, a Rush Egyetem Gyógyszerközpontjának kutatója, a tanulmány társszerzője. Ugyanis, mint mondja, az ingergazdagabb környezetben felnőtt nő gyermeke akkor is eszesebb lesz, ha éppenséggel ingerszegény környezetben nő fel.

Hogy ez nem nevelés kérdése, az abból derült ki, hogy a vizsgálatba bevontak egyes ingergazdag környezetben felnőtt nők gyermekeit is, akiket ingerszegény környezetben felnőtt nevelőanyáknál voltak elhelyezve - mégis fejlettebb volt a memóriájuk.

A tanulmány szerint a környezeti változások fokozatosan megváltoztathatják a DNS-t.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×