eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megtalálták a HIV-vírus elleni halálos fegyvert

Reményt adhat a HIV-fertőzötteknek amerikai kutatók eredménye: egy houstoni laboratóriumban olyan módszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével "le tudják fegyverezni" a vírust.

"Rábukkantunk a HIV-vírus egy olyan részére, ami változatlan, így kifejlesztettünk egy új módszert, ami megöli a vírust" - jelentette ki Dr. Sudhir Paul, egy houstoni egyetem professzara, aki csapatával együtt dolgozta ki az innovatív gyógymódot.

A szakértő szerint nem csupán a vírus elfojtásáról, hanem annak teljes elpusztításáról van szó, méghozzá úgy, hogy "felfegyverzik" az immunrendszert egy olyan fegyverrel, amelyet a laboratóriumban kísérleteztek ki.

Paul professzor szerint a HIV nagyon összetett és változékony vírus, de sikerült feltörniük a kódját. "Megtaláltuk a HIV gyenge pontját" - jelentette ki a szakember, aki csapatával együtt megtalálta a vírus struktúrájában azt a kulcsfontosságú fehérjét, ami nem mutálódik.

"Minden vírusnak kell, hogy legyen egy állandó része, ami nem változik - ez a HIV Achilles-sarka" - mondta a szekértő.

A fegyver neve pedig, amivel el lehet pusztítani a vírust, az abzyme. Ez egy olyan katalitikus ellenanyag, amelyet például a lupuszos betegek szervezete termel. Ha ezt bejuttatják a HIV-vírusba, akkor teljesen "lefegyverzi" azt.

A módszert még csak laboratóriumi körülmények között, állatokon tesztelték. A következő lépés az embereken végzett vizsgálat lenne, ám a houstoni laboratórium kutatóinak még elő kell teremteni az ehhez szükséges pénzt.

Ha minden jól halad, és bebizonyosodik, hogy emberen is hatásos a módszer, még legalább 5 évre van szükség egy vakcina kifejlesztésére és engedélyeztetésére.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×