eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hetven fölött is kell a szex

Egyre többen szexelnek túl a hetvenen is - erre a megállapításra jutottak svéd kutatók, akik 1500 embert kérdeztek szokásaikról 30 éven keresztül. A növekedés oka az lehet, hogy a mai idősek a szexuális forradalom idején voltak fiatalok.

Rengeteg tanulmányt írtak már az öregkori szexuális problémákról, azonban aránylag keveset kutakodtak azokkal kapcsolatban, akiknek nincsenek ilyen bajaik. A göteborgi egyetem 1971-72-ben, 1976-77-ben, 1992-93-ban és 2000-2001-ben készített felmérést a hetven éven felüliek szexuális szokásairól.

A kutatás eredménye azt mutatta, hogy mind a nők, mind a férfiak körében nőtt a szexuális aktivitás az évtizedek folyamán, függetlenül attól, hogy házasok-e. Természetesen nem ugyanazokat az embereket kérdezték 30 éven át, hanem mindig olyanokat, akik éppen akkor taposták hetvenes éveiket.

Három évtized alatt a házas férfiaknál 52 százalékról 68-ra, a házas nőknél pedig 38-ról 56 százalékra növekedett azok száma, akik hetvenen fölül is szeretkeztek. A szexuális életével elégedett hetvenes nők száma is megnőtt ezalatt az időszak alatt.

Ugyanakkor többen vannak az erekciós problémával küzdő férfiak is. A párok szexuális élete is többnyire a férj problémáinak következtében ér véget.

A szexuális aktivitás növekedésének egyik oka az lehet, hogy aki most hetvenéves, az a 60-as, 70-es években, a szexuális forradalom idején volt fiatal - fejtette ki Dr. Petra Boynton, a londoni University College specialistája. A mai idősek ugyancsak egészségesebbek és jobb kondícióban vannak, mint 30 évvel ezelőtti elődeik.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a tanulmány nem vizsgálta, milyen aktív a hetvenes éveikben járó idősek szexuális élete, csupán azt, hogy egyáltalán szeretkeztek-e.

Dr. Petra Boynton azt is megjegyezte: mielőtt bárki is félreértené a felmérést, az eredmények nem azt jelentik, hogy aki nem szeretkezik hetven fölött, az rosszul csinál valamit.

Nem sokkal korábban finn tudósok felmérése kimutatta, hogy azok a férfiak, akik többet szexelnek, később kisebb eséllyel néznek szembe merevedési zavarokkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×